FILM 'MATURA'

U Vukovaru prikazan najizgledniji kandidat za 'Zlatni šlep'

26.08.2016 u 23:10

Bionic
Reading

Predzadnjeg dana festivala u Vukovaru je prikazan po mnogima najveći kandidat za osvajanje nagrade 'Zlatni šlep', film 'Matura' rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua

Mungiu je za ovaj film dobio nagradu za najboljeg redatelja na ovogodišnjem festivalu u Cannesu i to sasvim zasluženo. Radi se o priči o liječniku iz rumunjskog grada Cluja čija je kćerka odlikašica i treba joj još samo dobro napisana maturalna radnja kako bi dobila stipendiju za studij u Londonu.

Međutim, nekoliko dana prije mature biva napadnuta usred bijela dana, skoro pa silovana, i njezin otac brine hoće li biti dovoljno staložena da dobro napiše maturalnu radnju. Traži određene popuste za svoju kćerku i, gotovo nesvjesno, ulazi u mrežu korupcije po principu 'ja tebi, ti meni', po kojoj funkcionira gotovo cijelo rumunjsko društvo.

Film je u Vukovaru došla promovirati rumunjska glumica Lia Bugnar koja glumi suprugu liječnika i koja je depresivna, što zbog događaja oko kćeri, što zbog činjenice da joj suprug ima ljubavnicu koja ga nagovara da se razvede od supruge.

Film pokazuje stvarnu situaciju u Rumunjskoj, zbog čega su brojni rumunjski mediji optuživali Mungiua da prikazuje svoju zemlju u groznom svjetlu. On im je na to odgovorio da prikazuje istinu, a istina se ne može sakriti ni demantirati.

A da televizijski novinari i voditelji također rade filmove, pokazali su u petak poslijepodne Robert Zuber i Tomislav Pulić sa svojim filmom 'Kandidat', kao i Mirjana Hrga sa svojim filmom 'Prvi put'. Za uvod, Zuber, Pulić te ostali gosti festivala, kao i članovi žirija, dovedeni su u 'Iločke podrume' na vinsku degustaciju, a zatim i u dvorac Principovac gdje su imali priliku, većina njih prvi put, oprobati se u igranju golfa. Nitko nije propustio tu priliku, od Arete Ćurković i Anje Šovagović do inozemnih gostiju.

Društvo filmaša fascinirala je priča o povijesti Iločkih podruma, događajima u Jugoslaviji i događajima za vrijeme Domovinskog rata i poslije rata, pa su se složili da je sve ispripovijedano odlična tema za film. Jedino oko čega se nisu složili je bi li to trebao biti dokumentarni ili igrani film.

A svima onima koja je američka nezavisna produkcija draža, mogli su u petak uvečer premijerno pogledati film 'Kapetan Fantastični' s Viggom Mortensenom u glavnoj ulozi. Film je u Cannesu prikazan u sekciji 'Izvjestan pogled' te je Matt Ross dobio nagradu za najboljeg redatelja, dok je u Karlovym Varyma film osvojio nagradu publike.

Radi se o neobičnoj priči u kojoj Viggo Mortensen glumi samohranog oca šestero djece s kojima živi u šumi u brdima, sam ih školuje, a hrane se ulovljenom divljači. Kada saznaju da im je majka umrla, odlaze na pogreb, i to je prvi dodir djece s civilizacijom, s fast foodom, mobitelima, televizorima i svim modernim čudima. Film je jasna kritika modernog društva. I da, Viggo Mortensen se u jednoj sceni pojavljuje potpuno gol.