U ZAGREB I DUBROVNIK

U Hrvatsku prvi put dolazi David Mitchell, autor romana 'Atlas oblaka'

10.09.2018 u 12:38

Bionic
Reading

Engleski pisac David Mitchell, autor romana 'Atlas oblaka', prvi put gostuje u Hrvatskoj, gdje će se s čitateljima dva dana družiti u Zagrebu i jedan u Dubrovniku

Osim 'Atlasom oblaka', engleski pisac David Mitchell slavu je stekao i romanima 'Livada Crnog Labuda' i 'Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta', a u Hrvatskoj gostuje od 21. do 23. rujna u organizaciji zagrebačke Bookse.

Prvu večer, 21. rujna, u 18 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u Dvorani Gorgona čitat će svoje nove priče i razgovarati s publikom, nakon čega slijedi projekcija filma 'Atlas oblaka' iz 2012., u režiji Toma Tykwera. U subotu 22. rujna u klubu Booksa u 20 sati Mitchell će razgovarati s turskom novinarkom i književnicom Ece Temelkuran o književnosti i politici te politici književnosti.

Naposljetku, u nedjelju 23. rujna u u dubrovačkim Lazaretima – Kreativnoj četvrti Dubrovnika engleski pisac će s Miljenkom Buljević razgovarati o književnosti i putovanjima.

Zagrebački čitatelji će autora moći osobno upoznati i na potpisivanju knjiga u knjižari Vuković&Runjić 22. rujna od 13 do 14 sati. Ulaz na sve programe je besplatan.

U hrvatskom prijevodu, u izdanju kuće Vuković & Runjić, objavljena su četiri romana Davida Mitchella: 'Atlas oblaka' (2008., preveo Saša Stančin), 'Livada Crnog Labuda' (2009., prevela Vlatka Valentić), 'Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta' (2014., preveo Saša Stančin) i 'Koštani satovi' (2016., preveo Saša Stančin), a koncem ovog mjeseca bit će objavljen i autorov zadnji roman 'Sladehouse'.

Osim romana, Mitchell je autor i kratkih priča, libreta za opere, a zajedno sa suprugom Keiko Yoshidom na engleski je preveo djela Japanca Naokija Higashide koja su autoportreti mlade osobe s autizmom.

Mitchell je dva puta bio u užem krugu za nagradu Man Booker, jedan je od dobitnika nagrade Granta za najboljeg mladog britanskog romanopisca, a magazin Time proglasio ga je jednim od sto najutjecajnijih osoba na svijetu. Živi u pokrajini Cork u Irskoj sa suprugom i dvoje djece.