SEID SERDAREVIĆ ZA TPORTAL

Festival svjetske književnosti prvi u Hrvatskoj naplaćivao je ulaznice; evo koji su rezultati

10.09.2018 u 12:28

Bionic
Reading

Festival svjetske književnosti u svome je šestom izdanju u Zagrebu i Splitu održan od 2. do 8. rujna, a sa Seidom Serdarevićem, direktorom festivala i vlasnikom izdavačke kuće Fraktura, razgovarali smo o dojmovima te rezultatima koje su polučili nakon što su prvi put u Hrvatskoj naplaćivali ulaznice na književna događanja

Ove godine Festival svjetske književnosti (FSK) okupio je u šezdesetak programa stotinjak autora i autorica iz 17 zemalja, među njima francusku književnu zvijezdu Frédérica Beigbedera te troje dobitnika prestižne nagrade Man Booker i Man Booker International, Poljakinju Olgu Tokarczuk, Australca Richarda Flanagana i Izraelca Davida Grossmana. Gost je bio i Chigozie Obioma, nigerijsko-američki pisac i najmlađi finalist Man Bookera, ali i Šveđanin Jonas Hassen Khemiri, jedan od omiljenih pisaca skandinavske književnosti, zatim José Luís Peixoto, najvažniji portugalski autor srednje generacije, a od domaćih autora i autorica gostovali su Slavenka Drakulić, Damir Karakaš, Dorta Jagić, Korana Serdarević, Tea Tulić i mnogi drugi.

'Festival je ove godine prošao odlično, imali smo više publike nego prošle godine, što je, s obzirom na kapacitete koje imamo i dvorane u kojima se programi održavaju, teško probiti. Prema prvim procjenama, posjetilo nas je od 7000 do 7500 ljudi, što u Zagrebu, što u Splitu, a odaziv na najvažnija festivalska događanja bio je fenomenalan. Autori su također stvarno zadovoljni razgovorima i ukupan je dojam vrlo visoka ocjena', kaže Seid Serdarević, čiji je festival u subotu zatvorio spomenuti Beigbeder, za čiji se nastup u velikoj dvorani kina Europa tražila i karta više.

Upravo su karte, odnosno ulaznice - vaučeri, novost ovogodišnjeg FSK-a, pomalo revolucionarna za književni dio kulturnog sadržaja u Hrvatskoj. Posjetitelji su, naime, za programska događanja u velikoj dvorani kina Europa, s početkom u 21 sat, trebali kupiti vaučer koji služi kao ulaznica, ali i za ostvarivanje popusta prilikom kupnje knjiga u Festivalskoj knjižari.

Vrijednost jednog vaučera iznosila je 20 kuna, odnosno 10 za osobe mlađe od 25 i starije od 65, a pri kupnji knjige, njena je cijena umanjena za iznos kupljene karte. Iako se ovoj promjeni isprva pristupalo skeptično, na koncu se pokazala odličnim potezom, kaže Serdarević, dodajući da je ovo dokaz toga da je posjećenost događanja motivirana prije svega kvalitetom programa.

  • +17
Gostovanjem poljske spisateljice Olge Tokarczuk 2. rujna u Zagrebu je otvoren 6. Festival svjetske književnosti Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Ulaznice smo uveli jer vjerujemo da i književna, kao i sva ostala kulturna događanja, trebaju imati svoju cijenu. Nema besplatne kazališne predstave, niti besplatnog filma u kinu, kao ni besplatne izložbe u muzeju. Naši vaučeri, koji su u simboličnim iznosima, naš su prvi mali potez prema stvaranju odnosa prema književnim događanjima na tragu odnosa prema drugim kulturnim zbivanjima. I ove godine se već pokazalo da kod ljudi kupovina ulaznice za određeni događaj stvara obavezu ili posvećenost, kao i u slučaju kupnje karte za odlazak na predstavu ili u kino', objašnjava Serdarević, dodajući da su ove godine, zahvaljujući vaučerima, u svojoj Festivalskoj knjižari prodali 25 posto više knjiga nego lani.