PROZNI BLOK

Knjige Marine Vujčić, Darije Žilić i Suzane Matić besplatne u elektroničkom obliku

10.09.2018 u 11:08

Bionic
Reading

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige tri prozna naslova hrvatskih spisateljica: 'Koliko sam puta okidala s boka' Suzane Matić, 'Tuđi život' Marine Vujčić te 'Iščekivanje' Darije Žilić

U knjizi 'Koliko sam puta okidala s boka' Suzana Matić na sebi svojstven način ispisuje lirski i senzualan dnevnik nesvakidašnje doživljene svakodnevice u kojem granica između (auto)biografskog i fikcionalnog prestaje biti važna.

Prvijenac Marine Vujčić, 'Tuđi život', roman je koji se čita lako i u kojem ne postoji niti jedan odlomak 'praznog hoda', a 'scenaristička' tematika odražava se i u brzom ritmu knjige koji podsjeća na TV serijale. Darija Žilić je za posebno elektroničko izdanje probrala svoje kratke prozne zapise i eseje iz više dosad tiskanih knjiga, stvorivši time kompaktnu zbirku analitičkih i impresionističkih uvida u raznovrsne momente iz vlastitog i tuđih života.

Besplatne elektroničke knjige za gotovo 400 tisuća hrvatskih e-čitatelja

Prema podacima objavljenim u ovogodišnjem 'Istraživanju tržišta knjiga u RH' koje je provela agencija za ispitivanje tržišta GfK Hrvatska pročitane knjige najčešće su posuđene: 46 posto ispitanika izjavilo je da knjige posuđuje u knjižnici, a njih 30 posto od prijatelja. Budući da sustav zaštite komercijalnih e-knjiga (DRM – Digital Rights Management) onemogućuje njihovo posuđivanje, a sustav posudbe e-knjiga u javnim knjižnicama još uvijek ne postoji, internetski projekt BEK jedini je način na koji građani RH (ali i ne samo oni) mogu u digitalnom okruženju besplatno čitati suvremena hrvatska književna djela zaštićena autorskim pravima. Da interes za tu vrstu čitanja postoji opet potvrđuje navedeno istraživanje: 11 posto građana RH starijih od 15 godina čita isključivo besplatne e-knjige, dakle njih gotovo 400 tisuća. Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade.