'FAKE NEWS'

Trumpov omiljeni izraz postao je riječ godine u Collinsovu rječniku

03.11.2017 u 10:19

Bionic
Reading

Collinsov rječnik engleskog jezika za riječ godine odabrao je sintagmu 'fake news', čija je upotreba, uvelike zahvaljujući američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, u proteklih 12 mjeseci skočila za 365 posto

Iako je Donald Trump u nedavnom intervjuu tvrdio kako je izmislio izraz fake news ili lažne vijesti, što često piše s velikim početnim slovima - Fake News, iz Collinsa objašnjavaju da se pojam 2000-ih počeo pojavljivati na američkoj televiziji. Označava 'lažne, često senzacionalističke informacije koje se u medijima plasiraju pod krinkom vijesti'.

Fake news
Fake news Izvor: Društvene mreže / Autor: Collins

Popularnosti izraza nesumnjivo je doprinio američki predsjednik Donald Trump jer svako malo spominje fake news. Prije nekoliko je dana, primjerice, objavio tweet o tome kako 'Fake News rade prekovremeno', što je bio komentar na istragu ruske umiješanosti u predsjedničke izbore u SAD-u 2016.

'Pretpostavljam da su (izraz) možda i drugi prije koristili, ali ja to nisam primjećivao', rekao je Trump nedavno u intervjuu.

Uporaba pojma fake news, prema Collinsu, raste od 2015., a ove godine doživjela je nevjerojatan uspon, zbog čega je i zaslužila uvrštavanje u tiskano izdanje prestižnog rječnika koji objavljuje HarperCollins.

Ostali popularni izrazi koji su ušli u izbor za riječ godine, a koji će se zasad uključiti samo u elektroničko izdanje Collinsa, također su dio političke retorike. Primjerice, 'antifa', čija uporaba raste zbog sve češćih sukoba između antifašističkih prosvjednika i ekstremne desnice, osobito u SAD-u, potom Corbynmania, riječ koja označava naklonost prema predsjedniku britanske Laburističke stranke Jeremyju Corbynu. 

Drugi pojmovi koje je Collins uvrstio među nove i istaknute jer odražavaju stalne promjene jezika su gender fluid, odnosno oni 'fluidnog roda', koji se ne poistovjećuju isključivo ni s muškim ni sa ženskim spolom, potom cuffing season, za period jeseni i zime kad ljudi žele stalnu vezu, radije nego usputne afere. Tu je i fidget spinner, superpopularna igračka, kao i gig economy, što bi se na hrvatski dalo prevesti i kao 'ekonomija fuša', odnosno poslovno okruženje koje traži sve manje stalno zaposlenih, a sve više privremenih radnika ili freelancera.