SVJETSKO PRIZNANJE

Tošina spomen-kuća najljepša je građevina na svijetu

09.11.2011 u 18:03

Bionic
Reading

Tošina spomen-kuća dobila je svjetsko priznanje i zasjela na prvo mjesto najljepših građevina u sklopu ovogodišnjeg Svjetskog festivala arhitekture i uređenja interijera (WAF) u Barceloni. Nagradu Open Buildings People's Choice osvojila je za najljepšu građevinu svijeta

Tošina spomen-kuća dobila je 15.078 glasova te je iza sebe, s dvostruko više glasova, ostavila dvije također impresivne građevine, meksički Muzej sjećanja i tolerancije i građevinu Atmosphere u Kolkati u IndijiNa četvrtom mjestu je Lilanz, zgrada poznatog kineskog modnog brenda muške odjeće s kreativnom vizijom budućnosti. Na petom mjestu je još jedno impresivno zdanje, The University Cultural Complex, u Meksiku.

Spomen-kuća Toše Proeskog u Kruševu muzej je sjećanja na tu prerano preminulu balkansku zvijezdu, a otvorena je 25. travnja ove godine.

U njoj su smještene sve značajne stvari koje su pjevača pratile u životu koji je prekinut na vrhuncu njegove glazbene karijere i stvaralaštva.

Gradnju centra financirala je Vlada Republike Makedonije, a arhitektonsko rješenje potpisuju Dejan Sekuloski, Dejan Spasenovski i Ilija Božinoski.Vjerujemo da su iznimno ponosni jer je riječ o prestižnoj nagradi People’s Choice, jednoj od brojnih koje se dodjeljuju u sklopu festivala, a u kojoj pobjednika biraju ljubitelji arhitekture i dizajna izvan struke.