Latinskom Amerikom uzvodno

Tekstove Jasena Boke o Kubi i Che Guevari koje ste voljeli na tportalu odsad čitajte i u knjizi

13.05.2019 u 10:22

Bionic
Reading

Nova knjiga splitskog pisca i dramaturga, a prije svega pustolova Jasena Boke, 'Latinskom Amerikom uzvodno', bavi se ikonom lijevih pokreta, gerilcem i revolucionarom – Che Guevarom, a čitatelji tportala prisjetit će se Bokinih putopisa koje je objavljivao tijekom boravka na Kubi prošle godine

U izdanju Profila objavljena je knjiga Jasena Boke 'Latinskom Amerikom uzvodno', koja nosi podnaslov 'Za Che Guevarom od Patagonije do Kube' i donosi priču o tome tko je doista bio Che Guevara i kako je od hedonista postao revolucionar te što on danas znači stanovnicima tog burnog kontinenta. Knjiga je nastajala tijekom četiri mjeseca autorova putovanja na kojem je prešao 50.000 kilometara i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava kako bi posjetio sva ključna mjesta u razvoju te legendarne ličnosti. Čitatelji tportala prisjetit će se Bokinih putopisa iz Kube koje možete pronaći na OVOM LINKU, kao i naći njegove aktualne tekstove o putovanju Gangesom kroz Indiju i Bangladeš koje možete čitati svake subote na tportalu.

'Na kontinentu na kojem su vojni udari i diktature česti te uglavnom posljedica intervencija SAD-a koji ondje nameće interese svojih multinacionalnih kompanija, osiromašeni stanovnici ipak vjeruju kako nemaju što izgubiti pa često glasno na ulici prosvjeduju protiv društvene nepravde, bune se protiv lošeg ekonomskog stanja ili ukidanja socijalnih servisa. Boko u razgovoru s njima otkriva koliko su korupcija i kriminal rašireni, kako žive, u što vjeruju i za što se bore te istovremeno istražuje gdje se i kada Che susreo s američkim imperijalizmom, izvlačenjem profita i zlorabljenjem starosjedioca i siromašnih stanovnika te kako je odlučio promijeniti stanje. Ali nije politika jedina tema ove knjige, ona je istovremeno klasični putopis, uzbudljiv susret s malim ljudima i njihovim životom te podsjećanje na civilizacije koje su ondje postojale i znatno prije dolaska Kolumba i pokušaja da se zatre sve što je prethodilo konkvistadorima. Što se događalo na Kubi i koji su njegovi postupci kontroverzni, zašto jedni slave, a drugi mrze tog čovjeka, kojem se mora priznati da je živio svoje ideale i borio se za međuljudsku solidarnost, doznat ćete u ovoj iskreno i strasno napisanoj knjizi, kombinaciji političkog putopisa i biografije', stoji u najavi nove Bokine knjige koja će biti predstavljena širom Hrvatske.

Urednica knjige, Ivana Žderić iz Profila, procjenjuje da je Boko najupečatljiviji u razgovoru s običnim ljudima na ulici, a svojim otvorenim pristupom i spremnošću na razgovor otkriva zemlje koje posjećuje kroz iskustvo njezinih stanovnika.

'Južna i Srednja Amerika prostori su velikih kontrasta, dubokih ekonomskih razlika i ozbiljnog siromaštva pa je autor istražio u knjizi koliko je još uvijek živ san o revoluciji koja se bori za ravnopravnost i promjenu svijeta u kojem će svi imati jednake prilike te kako izgleda komunizam koji je Fidel Castro stvorio na Kubi. Kako je Che došao na ideju o revoluciji, kakav je bio njegov odnos s Fidelom Castrom i kako je ubijen u Boliviji, postoji li mogućnost za novu revoluciju i ostvarenje sna o ravnopravnosti, samo su neka pitanja na koja odgovara ova knjiga. A ona je, kao i prethodne, dinamična, duboko promišljena, profinjena, povremeno tužna, sasvim sigurno duhovita, poučna i zanimljiva', piše Žderić.

Predstavljanje knjige JASEN BOKO: LATINSKOM AMERIKOM UZVODNO. Za Che Guevarom od Patagonije do Kube

PAZIN 16.5.2019., četvrtak, 18 sati, Gradska knjižnica Pazin, Šetalište Pazinske gimnazije 1a

ROVINJ 17.5.2019., petak, 19.30 sati, Velika dvorana Doma kulture, Trg maršala Tita 12

MAKARSKA 19.4.2019., nedjelja, 20 sati, manifestacija Šumoteka - knjižnica na otvorenom, Park fra Jure Radića u 20 sati

SPLIT 21.5.2019., utorak, 18.30 sati, Gradska knjižnica Marka Marulića, Ulica slobode 2

ŠIBENIK 26.5.2019., nedjelja, 12 sati, Croatian Travel Festival, program Kava s putnicima, ispred kluba Azimut

ZAGREB 29.5.2019., srijeda, 19.30 sati, Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5