online filmski festival

Sutra počinje Proljetno izdanje ZFF-a: Idealna prilika da pogledate pobjedničke filmove najvažnijih regionalnih festivala

05.05.2022 u 15:17

Bionic
Reading

Pobjednički filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN) bit će prikazani na Proljetnom izdanju tih festivala koje se održava online, na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, od petka, 6. svibnja do nedjelje, 15. svibnja

"Konačna sloboda", drama austrijskog redatelja Sebastiana Meisea, dirljiva je posveta nesalomljivosti ljudskog duha. Vješto ispreplićući osobno, senzualno i političko, Meise portretira odnos dvojice zatvorenika u poslijeratnoj Njemačkoj. Hans (Franz Rogowski – "Victoria", "Undine", "Tranzit") zatvoren je zbog zloglasnog članka 175, koji homoseksualnost tretira kao kazneno djelo, a Viktor (Georg Friedrich) osuđeni je ubojica. Prvotna netrpeljivost između dvojice muškaraca postupno se pretvara u nešto poput ljubavi. Među brojnim nagradama ističu se Nagrada žirija u programu Izvjestan pogled u Cannesu 2021, dva europska Oscara – za glazbu i fotografiju, Srce Sarajeva za najbolji film, Zlatna kolica za najbolji film Zagreb Film Festivala i Specijalno priznanje Festivala autorskog filma.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Srpski film "Oaza" redatelja Ivana Ikića, neobična ljubavna priča iz beogradskog doma za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, svoju autentičnost duguje i činjenici da u ulogama glavnih likova nastupaju stvarni štićenici doma. Tinejdžerka Marija dolazi u dom te se ondje brzo sprijateljuje s temperamentnom Draganom. No kada se obje djevojke zaljube u povučenog Roberta, među njima počinje opasna igra nadmetanja… Film je premijerno prikazan u Veneciji gdje je osvojio prestižnu nagradu Europa Cinemas Lab, a ovjenčan je i Zlatnim kolicima ZFF-a te Velikom zlatnom mimozom za najbolji film na Filmskom festivalu Herceg Novi.

Izvor: Društvene mreže

Dokudrama "107 majki" slovačkog redatelja Petera Kerekesa vizualno je očaravajući film o ženama i njihovoj snazi, ovjenčan nagradom Orizzonti za scenarij u Veneciji 2021. godine. Lesja je počinila zločin iz strasti koji će joj donijeti sedmogodišnju kaznu u ženskom zatvoru u Odesi. Upravo je rodila svoje prvo dijete, a sada ulazi u svijet napučen samo ženama: zatvorenicama, medicinskim sestrama i čuvaricama, ženama svake životne dobi, suprugama i udovicama, kćerima, sestrama, trudnicama, ženama s djecom. Da nema boje odore, bilo bi ponekad teško reći tko je tko. Film je osvojio Specijalno priznanje na Festivalu autorskog filma u Beogradu te je bio slovački kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Turski film "Čuvar brata svoga" u režiji Ferita Karahana osvojio je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award – zbrajanjem glasova publike na sva četiri festivala i glasova publike koja je film gledala online. Opisan kao spoj "Olivera Twista" i "Smrti gospodina Lazarescua", film prati očajnička nastojanja 12-godišnjeg Yusufa, štićenika turskog internata za kurdske dječake, da spasi svog bolesnog prijatelja. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen suočiti se s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Film je na Berlinaleu osvojio nagradu FIPRESCI.

Izvor: Društvene mreže

Kao bonus sadržaj na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba uz filmove će biti dostupni i razgovori s autorima.

Više o programu

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori ova četiri festivala publika je izabrala najbolji film programa. To je film "Čuvar brata svoga", koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi publike od 23. svibnja biti u kinima širom bivše Jugoslavije.

Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, bit će održano od 6. do 15. svibnja 2022. na Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Mreža festivala Jadranske regije podržana je iz Potprograma MEDIA Programa Kreativne Europe.

Kako gledati filmove na Ondemand.kinomeetingpoint.ba?

Kada odete na Ondemand.kinomeetingpoint.ba i kliknete opciju "Create account", unesite svoje podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta bit ćete u mogućnosti vidjeti sadržaj koji vam je dostupan ovisno o teritoriju s kojeg pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju "Rent" i unesite detalje svoje bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju "Rent". Nakon toga film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji "My Library". Kada prvi put kliknete "Play", odnosno nakon pokretanja filma, film ćete moći gledati 48 sati koliko god puta želite.