donosimo detalje

Otvorene prijave za 20. Zagreb Film Festival i prateću radionicu Moj prvi scenarij

21.04.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Prijave za natjecateljski program Zagreb Film Festivala (ZFF), koji će se održati od 23. do 30. listopada, otvorene su do 10. kolovoza za međunarodnu konkurenciju dugih i kratkih filmova te do 12. rujna za konkurenciju domaćih kratkih filmova - program Kockice

Filmovi u ta tri glavna natjecateljska programa konkuriraju za nagradu Zlatna kolica i novčane nagrade.

Kako ističu organizatori, ZFF je od samoga početka programski usmjeren predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora.

U glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i Sophije Coppole. Natjecateljski program Kockica najavio je i široj publici predstavio brojna nova i zanimljiva imena na domaćoj filmskoj sceni, koja su kasnije prepoznata ne samo unutar nacionalne kinematografije već i na međunarodnoj festivalskoj sceni (Antoneta Alamat Kusijanović, Sonja Tarokić, Juraj Lerotić, Hana Jušić, Dubravka Turić i dr.), ističu iz ZFF-a.

Uz glavni natjecateljski program publika će i ove godine moći pratiti neke stare i neke nove filmske programe, a program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje.

Otvorene i prijave za radionicu Moj prvi scenarij

Do 30. lipnja otvorene su i prijave za radionicu Moj prvi scenarij, koja će se održati jedanaesti put u sklopu programa Industrija. Radionica je namijenjena filmaši(ca)ma koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film.

Od pristiglih prijava bit će odabrano ukupno šest sudionika radionice: dvoje iz Hrvatske te četvero iz Europe. Radionica će se održati tijekom 20. ZFF-a.

Cilj je radionice pomoći mladim autorima u stvaranju scenarija za prvi dugometražni igrani film i besplatna je za sve polaznike.

Radionicu suorganiziraju ZFF i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR). Do sada su u sklopu programa ZFF-a prikazana već četiri filma čiji su scenariji razvijani na radionici, a među njima je i "Zbornica", debitantski film redateljice Sonje Tarokić koji je na 19. ZFF-u osvojio posebno priznanje žirija u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji.