podijelit će se 7 milijuna kuna pomoći

Stiglo više od 300 prijava za projekt 'Jer svirati se mora 2', koji glazbenicima olakšava organizaciju koncerata u pandemiji

04.01.2022 u 18:57

Bionic
Reading

Posebno će se vrednovati organizacija koncerata u sredinama koje su ionako deficitarne kulturnim zbivanjima, napominje HGU

Više od 300 prijava stiglo je za projekt 'Jer svirati se mora 2', za koji je Ministarstvo kulture i medija osiguralo 7 milijuna kuna pomoći u organizaciji koncertnih aktivnosti radi ublažavanja posljedica protupandemijskih mjera, izvijestila je u utorak Hrvatska glazbena unija.

Kako ističu iz HGU-a, osim samog broja prijava, o visokom interesu za projekt govori i podatak da je izražena želja za potporom u realizaciji više od 500 koncerata, a ukupno zatražena sredstva veća su od 30 milijuna kuna.

Zato, navode, stručnoj komisiji HGU-a predstoji veliki izazov u analizi, izboru i konačnoj odluci za koje koncerte i u kojoj visini će pomoć konačno biti dodijeljena, a u skladu s financijskim mogućnostima kao i unaprijed zadanim kriterijima.

Posebna pozornost sredinama kojima nedostaje kulturnih zbivanja

Posebno će se vrednovati organizacija koncerata u sredinama koje su ionako deficitarne kulturnim zbivanjima, napominje HGU i dodaje kako će time pomoć biti ravnomjernije i pravednije distribuirana s ciljem održavanja kulturnih aktivnosti na što širem prostoru države.

Iz HGU i Ministarstva kulture i medija poručuju kako vjeruju da je to 'dobar put prema animaciji publike, ali i oživljavanju prostora u manjim sredinama'.

HGU ističe kako su među prijavljenim koncertima i oni koji bi se trebali održati u manjim sredinama poput Ravne Gore, Murskog Središća, Gospića, Knina, Buzeta, Žrnovnice, Križevaca, u potresom opustošenoj Petrinji, na otocima Rabu, Murteru, Krku, Hvaru ili i u inače kulturno i gospodarski slabije razvijenim dijelovima Like, Slavonije ili Dalmatinske zagore.

Pomoć se odnosi na koncerte koji bi trebali biti organizirani zaključno s 30. lipnjem ove godine, dodaje HGU.

Odobrena sredstva mogu se koristiti samo za troškove produkcije koncerata

Kao i u sklopu prve, prošlogodišnje akcije 'Jer svirati se mora', odobrena sredstva mogu se koristiti isključivo za pokrivanje troškova produkcije.

Time se, naglašava HGU, glazbenici oslobađaju velikog dijela tereta koji opterećuje, posebice u pandemijskim uvjetima, opstojnost organizacije nastupa uživo. Na taj način, umjetnici i organizatori koncerata mogu učiniti cijenu ulaznica pristupačnijom, budući da će veliki dio troškova produkcije biti pokriven ovom potporom, dodaje HGU.

Tijekom prve akcije 'Jer svirati se mora' ostvareno je gotovo dvije stotine nastupa umjetnika raznih profila i u raznim sredinama.

Na ovaj način nadležno Ministarstvo u suradnji s HGU, stožernom izvođačkom organizacijom, nastavlja podupirati temeljnu glazbenu aktivnost, a to su nastupi uživo pred publikom, napominje HGU i dodaje kako se glazbenicima olakšava ostvarivanje prava na rad i mogućnost prezentiranja svojih umijeća, a publici se pruža prilika za uživanje u nezamjenjivom, živom kontaktu s umjetnicima.