ministarstvo i hrvatska glazbena unija

Organizatorima koncerata još pet milijuna kuna za sufinanciranje brzih antigenskih testova

16.07.2021 u 14:22

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija i Hrvatska glazbena unija predstavili su u petak sporazum o sufinanciranju troškova brzih antigenskih testova kojim je osigurano pet milijuna kuna sredstava pomoći organizatorima koncerata pogođenih novim mjerama za kulturno-umjetnička događanja.

Na konferenciji za medije, ministrica Nina Obuljen Koržinek objasnila je kako je riječ o nastavku suradnje tog ministarstva i glazbenih strukovnih udruga u sklopu koje se od ožujka prošle godine provodi cijeli niz mjera kako bi se jednoj od najteže pogođenih industrija u krizi izazvanoj pandemijom, omogućio nastavak rada.

Prije dva tjedna Vlada je donijela odluku o programu pomoći industriji događanja u iznosu od 54 milijuna kuna, rekla je ministrica, a nakon novih odluka Stožera civilne zaštite vezano uz kulturu, koje su stupile na snagu 1. srpnja, potpisan je još jedan sporazum s HGU, vrijedan pet milijuna kuna, kojim Ministarstvo sudjeluje u sufinanciranju brzih antigenskih testova za događanja koja će se odvijati uz covid potvrde.

Smisao je sporazuma spriječiti da se dodatni trošak izazvan novim mjerama a vezano uz organizaciju koncertnih događanja u cijelosti prelije na same organizatore, koji dulje od godinu dana nisu mogli ništa raditi, rekla je Obuljen Koržinek.

Naime, kako je objasnio državni tajnik Krešimir Partl, novim mjerama Stožera uvedena su dva modela organizacije kulturno-umjetničkih događanja: jedan je model događanja uz EU covid potvrdu, gdje nema protuepidemijskih mjera, a drugi je za događanja niskog rizika, što su isključivo organizirana događanja uz naplatu i predočenje ulaznica te obavezno sjedenje.

Nakon što je ta odluka stupila na snagu uočeno je da županijski i lokalni stožeri s time u vezi donose različite odluke, pa je Stožer jučer donio odluku da se dio koji se tiče kulturno-umjetničkih izvedbi i programa više ne može mijenjati odlukama županijskih ili lokalnih stožera, rekao je Partl.

"Ovaj sporazum koji smo potpisali s HGU namijenjen je prvenstveno onima koji su prije 1. srpnja počeli sa svojim aktivnostima, kada su se odlukom promijenile mjere, pa je bilo logično da njih, koji su započeli raditi prema prethodnom modelu, subvencioniramo s do 50 kuna s nabavkom testova kako bi se te aktivnosti mogle održati", pojasnio je.

Predsjednik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš naglasio je kako je riječ o nastavku napora kojima HGU u suradnji s Ministarstvom kulture i medija već mjesecima radi na spašavanju jedne od korona-krizom najpogođenijih profesija, budući da je koncertna aktivnost jedini mogući način da svi u glazbenoj struci prežive razdoblje pandemije.

Nakon projekta "Jer svirati se mora", pokrenutog u suradnji HGU i MKM koncem 2020. u sklopu kojega je odobreno 5 milijuna kuna sredstava za glazbenu industriju, a koji je bio pokretač ponovnog pokretanja koncertnih aktivnosti, novi sporazum, kako je istaknuo Bratoš, služit će kao pomoć organizatorima koncerata "u trenutku kada je postalo sasvim jasno da se vjerojatno još jako dugo nećemo vratiti u neko normalno stanje, nego da ćemo biti prisiljeni na to da se koncertne djelatnosti odvijaju samo za one koji su sigurni, što je i interes svih glazbenika".

Naglasio je kako je ova mjera "čisto premošćivanje ove situacije u narednom periodu do 31. kolovoza, prijelaznom periodu tijekom kojega ćemo se vjerojatno svi priviknuti na to da je nužno cijepiti se da bismo prisustvovali kulturnim događanjima", pojasnio je.

Dario Drašteta iz Udruge menadžera i organizatora pohvalio je suradnju s Ministarstvom i HGU-om koja je, kako je rekao, nužna kako bi se prevladala kriza i vratilo povjerenje publike ključno za oporavak koncertne industrije, koja je osobito ranjiva uslijed neizvjesnosti povezanih s različitim signalima, najavama i odlukama županijskih i lokalnih stožera, ali i izloženosti turističkom sektoru.

"Više od stotinjak koncerata otkazano je samo od trenutka kada se počelo pričati o mjerama koje će stupiti na snagu 1. srpnja", kazao je Drašteta. Koncerti se planiraju mjesecima unaprijed, a u situaciji kada se epidemiološke mjere mijenjaju iz tjedna u tjedan, taj je posao izuzetno otežan, upozorio je. "Koncerti nisu događaji visokog rizika, do sada nismo imali zabilježena velika žarišta, i siguran sam da ih neće ni biti ako se budemo svi savjesno pridržavali svih uvjeta koji su, ma koliko bili teški, u ovome trenutku neizbježni. Nama je bitno povjerenje publike, a ovo je način da ga vratimo", zaključio je Drašteta.

Sporazum je pozdravio i glazbenik Ivan Dečak. "Glazbeni život mora dalje; za nas profesionalne glazbenike glazba je posao ali prije svega životni poziv i način života, jer prije nego što počnemo zarađivati od glazbe, odlučimo se živjeti tu glazbu", poručio je Dečak.

Za ulazak na koncerte djeca do 12 godina ne moraju se testirati niti imati covid-potvrdu, a ministrica Obuljen Koržinek kazala je kako ne sumnja da će organizatori uspjeti dogovoriti s lokalnim zavodima za javno zdravstvo ili privatnim laboratorijima na koji će se način provoditi dogovoreno sufinanciranje.

"Mjere su tu, pravila su jasna, međutim znamo da se na mnogim mjestima ona ne poštuju a mi smo ovdje da pošaljemo poruku da se na organiziranim kulturnim događanjima mjere poštuju i poštivat će se i dalje, kakve god budu", kazala je ministrica. Publiku je pozvala da dođe na koncerte uz poruku kako treba biti svjesna da se svi koncerti organiziraju uz poštivanje svih epidemioloških mjera, da je riječ o događanjima niskoga rizika, te da su organizatori odgovorni.