priča o ratu i miru

Splitsko ljeto: Premijerno izvedena Magellijeva LizistRATa

28.07.2022 u 09:39

Bionic
Reading

Na sceni u Meštrovićevim Crkvinama, na Kašteletu, u srijedu navečer je dramski ansambl HNK Split premijerno izveo dramsku predstavu LizistRATa po motivima djela Aristofana, Homera, Mate Matišića i Predraga Lucića

Redatelj Paolo Magelli ovom se predstavom nakon 21 godinu izbivanja vratio na Splitski festival. LizistRATa je priča o ženama i muškarcima, o miru i ratu. Za adaptaciju i dramaturgiju je bila zadužena Željka Udovičić Pleština koja kaže da su inkorporirali četiri autora da bi prošli kroz 2,5 tisućljeća ratovanja i da Aristofan govori o ratu kojeg treba zaustaviti.

"Preko scene iz Ilijade smo pokušali prikazati užasne posljedice tog rata, zapravo ono što on je da bi potom preko Lucićeve antiratne poezije s drugačije poetske strane pokazali besmisao takvog ljudskog ponašanja. Svojevrsni epilog je dramski prizor General Mate Matišića koji zatvara taj naš četverolist autora jednom surealističnom duhovitom opservacijom na tu temu", rekla je Udovičić Pleština.

Paolo Magelli pak kaže da je suština njihovog posla zajedništvo i da ljudi koji rade u kazalištu svi zajedno žive i rade za jednu jedinu stvar zbog čega obožava sve glumce u predstavi.

Naslovnu ulogu predstave nosi Petra Kovačić, dok su u ostalim ulogama Nives Ivanković, Katarina Romac, Monika Vuco Carev, Anastasija Jankovska, Ana Marija Veselčić, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Luka Čerjan, Zdeslav Čotić i Stipe Radoja.

Prijevod je odradila Lada Kaštelan, umjetnička koordinatorica je bila Marina Vujčić, autori glazbe Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. Ivan Marušić Klif je autor videa, Marita Ćopo kostimografkinja, a Miljenko Sekulić scenograf.

Predstava će na Splitskom ljetu igrati još naredna dva dana.