MARIACHI GLAZBA

Splitsko ljeto: Jedan od najistaknutijih svjetskih opernih pjevača Ramon Vargas nastupa na Peristilu

22.07.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Glasoviti meksički tenor i jedan od najistaknutijih svjetskih opernih pjevača Ramón Vargas u sklopu Splitskog ljeta u srijedu navečer nastupit će na Peristilu zajedno s hrvatskim sastavom Mariachi Los Caballeros, koji njeguje izvođenje mariachi glazbe, zaštitnog znaka Meksika

Vargas je u povodu tog koncerta izjavio kako je mariachi glazba njegova inspiracija.

'Mariachi glazba inspirirala me na bavljenje glazbom i taj je utjecaj zaslužan što sam odabrao karijeru profesionalnog opernog pjevača', kazao je.

Vargas je podsjetio kako je u Splitu bio prošle zime zbog koncerta u spomen na njegovog prijatelja, pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja.

'Bio je to vrlo dirljiv povod, a sad sam jako uzbuđen i sretan zbog prilike da pjevam mariachi glazbu u Splitu', rekao je.

Vargas se osvrnuo i na trenutačnu situaciju u vezi s pandemijom koronavirusa istaknuvši kako su umjetnici svojim angažmanom doprinijeli da ta epidemija bude "manje strašna".

'Mislim da je jako čudno što su mnoge vlade kulturu i umjetnost stavile na kraj liste prioriteta. Jer, što bi se dogodilo s nama posljednjih mjeseci da nije bilo svih tih filmova i koncerata koje smo gledali i slušali online, da nije bilo literature? Smatram da je pandemija bila mnogo manje strašna upravo zbog umjetnosti. Zato je vrijeme da shvatimo kako su umjetnici primarni u društvu i da trebamo podršku', rekao je Vargas.

Hrvatski sastav Mariachi Los Caballeros već 22 godine njeguje izvođenje mariachi glazbe i po mnogim mišljenjima glazbenih stručnjaka jedan je od ponajboljih Mariachi sastav van španjolskog govornog područja.

Večerašnji koncert na splitskom Peristilu peti je zajednički koncert Ramona Vargasa i Mariachi Los Caballerosa. Njihova suradnja s Vargasom počela je 2004. zajedničkim koncertom na Dubrovačkim ljetnim igrama. Posljednji su put zajedno muzicirali 2012. u koncertnoj dvorani Béla Bartók u Budimpešti na solističkom koncertu povodom 30. obljetnice umjetničkog djelovanja velikog meksičkog tenora.