U KOLOVOZU

67. Splitsko ljeto: Premijera Marinkovićeve 'Glorije' održat će se na Sustipanu

28.07.2021 u 15:48

Bionic
Reading

Nova dramska premijera 67. Splitskog ljeta, 'Glorija' Ranka Marinkovića u režiji Dražena Ferenčine, bit će izvedena 2. kolovoza na Sustipanu, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu

Intendant Srećko Šestan rekao je kako je riječ o predstavi koja se ne može napraviti, ako se nema kvalitetan domaći ansambl koji svojim umjetničkim angažmanom može dobro iznijeti cijelu galeriju likova Ranka Marinkovića. Najavio je da će "Gloriju" prebaciti i na redovan repertoar kazališta te obećao da će do kraja 67. Splitskog ljeta biti još velikih i dobrih projekata.

​Izrazivši zadovoljstvo viđenim na probama, ravnateljica Drame Marina Vujčić ocijenila je da je izbor ove predstave došao u pravi trenutak, kada je u ansambl stigla Katarina Romac, a podjelu predstave smatra "nepogrešivom".

Redatelj Dražen Ferenčina istaknuo je da mu je čast režirati komad koji obilježava mnoge generacije glumaca i redatelja, komad kojemu se svako malo vraćamo.

​"Takvi se komadi ne rade ako nemate glumce koji to mogu iznijeti, ne radi se 'Hamlet' ako nemate Hamleta, ne rade se 'Glembajevi' ako nemate Leonea, tako se ne radi ni 'Glorija' ako nemate odličnu Gloriju, odličnog don Jeru, don Zanu. Tu galeriju likova koji izgovaraju Rankove često citirane i vrlo pametne rečenice. Prvi put radim s Katarinom Romac, Trpimirom Jurkićem i Mijom Jurišićem. To je odlična glumačka ekipa zajedno s Filipom Radošem koji je moj stari suradnik", kazao je Ferenčina.​

​Katarina Romac za Gloriju kaže da je poslušna, da želi usrećiti, obradovati don Jeru, te je radosna kada je i on radostan, dok Mijo Jurišić, koji će utjeloviti don Jeru, ističe da mu je drago što imaju komad koji obiluje jakim karakterima.

​Trpimir Jurkić​ priznaje da je don Zane u njemu prisutan još od studentskih dana kada je "Glorija" bio jedan od ispita na akademiji. Marinkovića smatra "viškim Voltaireom" i "jednom od najznačajnijih figura hrvatske književnosti", književnikom koji je bio i kazališni čovjek, što se vidi iz "Glorije". 

Ulogu biskupa dobio je ​Filip Radoš​ koji je, kako je rekao, nakon 30 godina obrijao svoje legendarne brkove radi uloge. Nije siguran kakvoga će biskupa publika očekivati, no, on će, kaže, igrati po savjesti, a publika neka pogleda predstavu i sama zaključi, poručio je Radoš.

U predstavi glume i Vicko Bilandžić (Rikardo Kozlović - Floki Fleš), Nenad Srdelić (don Florijo), Krešimir Jelić (Toma), Tajana Jovanović (majka) te Luka Čerjan, Maro Drobnić i Alen Čelić (klaunovi).​

Dramaturginja je Petra Mrduljaš, scenografkinja je Dinka Jeričević, a kostimografkinja Marita Ćopo.