MARIO KOVAČ

'Smeta me teror političke korektnosti'

11.03.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Pretpremijerne izvedbe kazališne predstave 'Svećenikova djeca', autora Mate Matišića i u režiji Marija Kovača, održat će se 13. i 14. ožujka u 20 sati, dok je premijera 15. ožujka u 20 sati u kazalištu Kerempuh

U novoj tragikomediji kazališta Kerempuh klasik domaće dramaturgije Mate Matišić, autor čiji tekstovi iznenađujuće točno pogađaju u srž nekih od najvećih problema našeg vremena, razmaknuo je zastor i u tri čina razotkrio ispovjednu tajnu koja povezuje svećenike i trafikante udružene u 'plemenitoj namjeri' povećanja hrvatskog nataliteta.

'Porast nataliteta na kugli zemaljskoj sam po sebi ne predstavlja nikakav problem ako se uzme u obzir to da se do 2050. predviđa ukupno oko devet milijardi ljudi. No ono što svakog pravog domoljuba zabrine čim baci pogled na ovu brojku jest – koliko će od toga biti Hrvata? Ako znamo da Hrvatska službeno stari, broj penzionera se povećava, a rodilišta se zatvaraju, nameće se jedno jedino logično pitanje – kako proizvesti što više Hrvata i time osigurati našu nacionalnu budućnost? Stvara se napetost kojom se može parirati i najuzbudljivijim krimićima te saznajemo sve o tajnama koje više jednostavno ne mogu ostati skrivene', stoji u najavi predstave.

Nakon velikog uspjeha filma 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana, koji je u hrvatskim kinima oborio sve rekorde gledanosti, s Marijem Kovačem, redateljem kazališne verzije, razgovarali smo o očekivanjima i radu na predstavi.

'Ne osjećam apsolutno nikakav pritisak zbog uspjeha filma. Riječ je o dva različita medija od kojih svaki ima svoje zakonitosti. Eto, prije manje od dva tjedna u Komediji su imali premijeru 'Diplomca', to ja zovem pritiskom! Što se tiče 'Svećenikove djece', scenarij filma već ima toliko odmaka i noviteta u odnosu na originalni dramski tekst da će ovdje i dramaturški biti riječ o potpuno neovisnim djelima', kazao je Kovač, redatelj kojem je to prvi profesionalni angažman u kazalištu Kerempuh, a ističe da je rad s glumačkim ansamblom tog kazališta 'bio ugodan i kreativan'.

'Osnovna razlika će biti u godinama glavnih likova. U filmskoj verziji oni su 15-20 godina mlađi od naše kazališne verzije i samim time imaju potpuno različite životne ambicije i motive za svoje postupke. Osim toga, mislim da će u našoj verziji više do izražaja doći ženski likovi koji su nekako u filmu ostali zapostavljeni, ponajviše tu mislim na lik Marte te lude Ane', objasnio je redatelj.

Pitali smo ga koliku dozu ironije danas može podnijeti hrvatsko građanstvo i je li se odvažio na radikalnije korake u predstavi, koji bi eventualno mogli povrijediti tankoćutno bilo nacije?

'Mene osobno manje smetaju glasni istupi radikalne manjine od terora političke korektnosti koji često zna provoditi takozvana liberalno-lijeva politička opcija u Hrvatskoj. Don Fabijan iz naše predstave je tipičan svećenik sa svojim dobrim i lošim stranama te ovisi o samom gledatelju kakvim će ga doživjeti. Nekima će biti junak, nekima zločinac, a kod nas o tome ionako odlučuju detalji.'

Dramaturginja predstave je Dora Delbianco, scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinja Hana Letica, za glazbu je zadužen Tomislav Babić, a asistentica redatelja je Petra Radin. U predstavi glume: Željko Königsknecht, Edo Vujić, Branka Trlin, Velimir Čokljat, Ivan Đuričić i Anita Matić Delić