DOONESBURY

Slavni strip zabranjen zbog teme abortusa

14.03.2012 u 12:00

Bionic
Reading

'Doonesbury' je jedan od najdugovječnijih američkih stripova, koji neprekidno izlazi od 1970. i prati životne avanture brojnih i međusobno različitih likova, u njihovim privatnim, društvenim i profesionalnim životima. Najnovija epizoda ovog stripa je zabranjena u nekoliko američkih novina, jer se bavi tematikom abortusa

Ne može se reći da je strip 'Doonesbury', koji već desetljećima redovito izlazi u američkim novinama, izbjegavao kontroverze u svojoj dugoj povijesti. Zapravo, kada se u Google upiše 'doonesbury controversy', izađe nekoliko stotina tisuća rezultata, koji svjedoče i o velikoj kulturalnoj relevantnosti ovog serijala, posvećenom praćenju života običnih i malo manje običnih Amerikanaca.

Doonesbury je djelo crtača i pisca Garryja Trudeaua, a glavni lik serijala je Michael Doonesbury, početkom sedamdesetih još revolucionarno nastrojeni student, koji se kroz godine pretvorio u relativno zadovoljnog seniora.

U međuvremenu je Doonesbury pretvoren i u brodvejski mjuzikl, a napravljen je i animirani specijal ovog stripa, koji je bio iznimno gledan na američkoj televiziji. No kako su autor i njegovi brojni likovi starjeli, tako je i Doonesbury gubio dio svoje oštrice, koju je Trudeau uvijek koristio za rezanje gnojnih čireva američkog licemjerja pa ne čudi da konzervativci nikad nisu bili veliki obožavatelji ovog strip-serijala.

To pokazuje i najnoviji primjer cenzure Doonesburyja u novinama Star Tribune i Pioneer Press, koje godinama objavljuju strip Doonesbery. Ovoga puta su odlučili kako tjedan dana neće objavljivati Trudeauov strip, jer se u šestodijelnom serijalu bavi abortusom, konkretno zakonom koji je donesen u Teksasu i koji svaku ženu koja planira pobaciti tjera na vaginalni pregled desetocentimetarskim željeznim šiljkom!

Trudeau se u Doonsberyju odlučio obrušiti na ovakvu praksu pa je nacrtao strip u kojem se ismijava i osuđuje iživljavanje na ženama te jedna slika prikazuje djevojku koja je u liječnikovoj čekaonici. Zaposleni joj poručuju da 'sjedne u sobu srama, u kojoj će je uskoro posjetiti sredovječni muškarac i zastupnik u teksaškom Senatu', valjda kako bi joj objasnio da će gorjeti u paklu.

Prema službenom objašnjenju predstavnika Star Tribunea i Pioneer Pressa iz Minnesote, Doonesbury u kojem se komentira teksaško ponižavanje žena koje žele pobaciti 'nije objavljen je bi mogao uznemiriti djecu'. Naime, poznato je da su djeca najstrastveniji čitatelji novina, te im se papir iz ruke ne može uzeti ni kada im se maše iPhoneom pred nosom. Gary Trudeau nije komentirao ovu zabranu slavnog stripa, nego je 'kontroverzni' serijal objavio na svojoj službenoj stranici