KNJIŽEVNOST&GENETIKA

Shakespeareovi soneti u DNK kodu

24.01.2013 u 11:27

Bionic
Reading

Znanstvenici Europskog bioinformatičkog instituta raspisali su zbirku Shakespearovih 154 soneta u DNK kodu kako bi demonstrirali golem potencijal genetskih spremnika memorije

Nakon što su njegovi stihovi posljednjih 400 godina izazivali oduševljenje među generacijama čitatelja, znanstvenici Sveučilišta Cambridge sonete Williama Shakespearea pretočili su u DNK kodove.

Napisan u DNK kodu, jedan od Shakespeareovih soneta teži 0,3 bilijuntine grama. Jedan gram DNK koda mogao bi sadržavati više informacija od milijuna CD-ova, rekli su istraživači.

Na tu su ideju došli Nick Goldman i Ewan Birney s Europskog bioinformatičkog instituta u jednom pubu u Hamburgu.

Zapitali su se koje bi mogle biti alternative skupocjenim hard diskovima i magnetskim trakama koje su se koristile za pohranjivanje podataka.
Znali su da je DNK izuzetno efikasan način za pohranjivanje informacija. Znanstvenici su razvili kod koji je koristio četiri molekularna slova odnosno 'baze' genetskog materijala poznate kao G, T, C i A – za pohranjivanje informacija.

U digitalnoj arhivi podaci su pohranjeni kao nizovi jedinica i nula. Znanstvenici s Cambridgea transformirali su skupine od 8 brojeva u digitalne kodove sačinjene od slova DNK. Primjerice binarni kod od osam slova za slovo T postaje TAGAT.

Za pohranjivanje riječi, znanstvenici jednostavno apliciraju vrpce pet DNK slova zajedno. Tako prvi stih Shakespearova 'Soneta 18' postaje TAGATGTGTACAGACTACGC.

'Jedna od prednosti DNK arhiviranja je da ne zahtijeva nikakvu energiju. Držite na hladnom, suhom i mračnom mjestu i bit će postojana dugo vremena', zaključio je Birney.