10.080 MINUTA NAD KNJIGOM

Sedam dana i noći čitat će se po 24 sata!

06.04.2011 u 14:59

Bionic
Reading

Tjedan dobre knjige najavio početak manifestacije i predstavio Kaleidoskop, bogat program književnih događanja koji će se održati od 14. do 20. travnja u 30 gradova i 100 knjižara diljem Hrvatske, a najzanimljivijim u programu čini se sedmodnevno čitanje diljem Hrvatske

Urednica poklon-knjige Jadranka Pintarić predstavila je poklon-knjigu 'Blizine, nigdine i fritule' koju će na poklon dobiti svi kupci u knjižarama koji tijekom Tjedna dobre knjige ostvare kupnju knjiga u iznosu od 99 kuna.

PRIKLJUČITE SE MARATONSKOM ČITANJU

Želite li se pridružiti 24-satnom čitanju u svom gradu, pošaljite mail sa svojim podacima (ime, prezime i kontakt telefon) te termin kada biste željeli čitati i naslov odabrane knjige na email adresu: imegrada@tjedandobreknjige.com (npr: pula@tjedandobreknjige.com, zagreb@tjedandobreknjige.com), na kojem vas čekaju koordinatori koji će napraviti raspored čitanja i obavijestiti vas koji je vaš točan termin za čitanje. Minimalno trajanje vašeg čitanja može biti 10 minuta. Čitati možete bilo koju knjigu koja ima veze s putovanjima, a ukoliko se ne možete odlučiti koju knjigu odabrati, uvijek ćete moći pročitati neku od kratkih priča iz poklon-knjige.

Knjiga sadrži dosad neobjavljene tekstove napisane isključivo za Tjedan dobre knjige, a neće je biti moguće kupiti niti nabaviti prije ni poslije Tjedna. To je zbirka priča o putovanjima čak osamnaestero hrvatskih književnica i književnika. Promocija poklon-knjige bit će održana u pet hrvatskih gradova, a prva je 13. travnja u Kinu Europa u 19 sati, kada počinje Tjedan.

Nakon službenog dijela otvaranja Tjedna posjetitelje očekuje mali domjenak i druženje uz glazbu, kao i direktan prijenos početka sedmodnevnog (i noćnog!) čitanja na glas koje počinje u Puli. Jedna od organizatorica ove ambiciozne knjiške manifestacije Vlatka Jeh je opisala najveće događanje Tjedna dobre knjige,akciju 7 gradova čita 7 dana (i noći): 'To je svojevrsna čitateljskaštafeta tijekom koje će Pula, Koprivnica, Split, Osijek, Zadar, Varaždini Zagreb jedan za drugim čitati na glas po 24 sata. Čitat ćeknjiževnici, studenti, djeca, odrasli, poznati i (zasad) nepoznati, asvi su pozvani da se prijave za sudjelovanje kao čitatelji ili da svratei poslušaju što se to čita i pruže podršku dobrim knjigama i njihovimčitateljima.'

Njena suradnica Zdenka Gold naglasila je važnost profesionalizma i edukacije kodknjiževnog prevođenja i predstavila je nekoliko okruglih stolova koji ćese u organizaciji Hrvatskog društva književnih prevodilaca održati uOsijeku i Zagrebu na temu budućnosti književnog prevođenja.

Osim poklon-knjige i maratonskog čitanja, na Tjednu su planirane i promocije drugih književnih naslova – nakladnici i knjižari pripremili su više od 50 događanja, a program je uistinu šarolik, bit će tu i glazbenih kvizova, razgovora, putopisnih predavanja i radionica za djecu. Za raspored događanja posjetite www.tjedandobrenjige.com ili potražite program Tjedna dobre knjige u obližnjoj knjižari.

Treba naglasiti i da će u nedjelju, 17. travnja od 12 sati na Bundeku biti književni piknik koji je planiran kao susret književnih autora i njihovih čitatelja, a uz roštilj i sportsko-društvene igre, sastavni dio piknika je i svojevrsni književni buvljak na kojem će se moći trampiti knjige za slasni roštilj, piknik dekica za salatu od tikvica, čašica hladnog napitka za kruh ili pak knjiga za knjigu. Tjedan ima i svoju Facebook stranicu na kojoj također možete pratiti razvoj događanja.