od bakua do malinske

Rusi preuzeli srpsko koncertno tržište, a sad stižu i u Hrvatsku: Prvo ime je - Interpol

31.05.2023 u 15:57

Bionic
Reading

Mnoge je iznenadila vijest da će kultni njujorški darkeri 19. srpnja zasvirati na Krku, točnije u klubu Diamond u Malinskoj

Klub Diamond u Malinskoj poznat je po elektroničkoj glazbi. U njemu su dosad nastupali Ofenbach i Shaquille O'Neal, a za ovo ljeto se spremaju nastupi zvijezda tog žanra poput Stevea Aokija i Fedde Le Granda. Stoga pomalo čudi odluka organizatora da upriliči koncert kultnih njujorških darkera Interpol.

Međutim, možda se rješenje zagonetke krije u opsežnom članku o ruskim emigrantima u Srbiji koji je danas objavio BBC na srpskom. Tamo se navodi da je u Srbiji trenutačno oko 150 tisuća Rusa izbjeglih uslijed rata u Ukrajini. Mnogi se od njih bave umjetnošću, neki su zvijezde u Rusiji, a za sobom su doveli i koncertne promotore, čija koncertna aktivnost s jedne strane remeti kulturni život Beograda, a s druge ga iznimno obogaćuje.

Milan Rakić, dugogodišnji organizator muzičkih događaja u Beogradu i Novom Sadu, kaže da je uticaj masovnog dolaska Rusa na domaću koncertnu scenu "znatan, a u nekim slučajevima i stopostotan jer su novi stanovnici doneli nove trendove i izvođače koje ovdašnja publika i promoteri nisu poznavali".

Naime, Rusima za ulazak u Srbiju ne treba viza. Pretpostavlja se da je većina imigranata dubljeg džepa, što se prelilo na cijene koncerata, koje su stanovnicima Beograda preskupe. Doduše, domaći promotori ističu da su Rusi iznimno korektni i da surađuju s njima oko usklađivanja koncerata, odnosno da se koncerti domaćih i stranih izvođača uglavnom ne preklapaju.

Dragan Ambrozić, muzički kritičar i odgovorni urednik Doma omladine Beograda, kaže da je ruskim organizatorima muzičkih događaja na sastancima naznačio da "vode računa da ne budu u konkurenciji sa srpskim promoterima", te da "uspostave kontakt sa kolegama koje rade druge stvari" što su, dodaje, i učinili.

Iza koncerta Interpola na Krku stoji agencija Honeycomb Live koja je dosad organizirala koncerte ruskih zvijezda poput Monetochke i Noize MC-a u beogradskom Domu omladine, a odgovorna je i za istočnoeuropski dio turneje Interpola, koji čine gradovi Bukurešt, Budimpešta i Istanbul.

Osim što šalje ruske izvođače u zapadnu Europu, odgovorna je i za plasman zapadnoeuropskih umjetnika na istočna tržišta. Tako se na njihovim stranicama mogu naći informacije o koncertima, primjerice, Imagine Dragons u Sofiji i Bakuu ili dua Hurts u Kišinjevu, Tbilisiju i Bukureštu.

Više pročitajte na stranicama BBC-a na srpskom.