FILM DEEPE MEHTE

Rushdieja rasplakala ekranizacija 'Djece ponoći'

22.04.2013 u 13:17

Bionic
Reading

U razgovoru za umjetnički portal The Aesthate pisac Salman Rushdie otvorio je dušu o svojoj emotivnoj reakciji na filmsku verziju svojeg slavnog romana 'Djeca ponoći', priznavši da se i rasplakao

'Djeca ponoći' roman je koji je 1981. godine od dotad ne baš poznat pisca Salmana Rushdieja napravio poznato i cijenjeno ime u širokim književnim krugovima i među publikom koja prati ozbiljnu literaturu. Roman je nagrađen Bookerom (a kasnije proglašen i najboljom knjigom koja je dobila ovu uglednu nagradu), postao je i međunarodni fenomen, a Rushdie je kasnije stekao svjetsku slavu na nesretan način – kao žrtva islamističkog terorizma.

Foršpan za 'Djecu ponoći'

Nakon nekoliko desetljeća, 'Djeca ponoći' su prošle godine pretvorena u film koji je režirala indijsko-kanadska redateljica Deepa Mehta, inače Rushdiejeva prijateljica. Zajedno su radili na pripremi filmske adaptacije četiri i pol godine, a Rushdie se hvali da se nijednom nisu posvađali. No problemi su nastali kada je pisac pogledao grubo montiranu verziju filma, za koju je redateljici Mehta rekao da 'nešto ne odgovara, smiješne scene nisu smiješne'.

Nakon nekoliko tjedana Rushdie je dobio na uvid novu verziju filma, koja ga je oduševila: 'Zapravo nisu promijenili ništa veliko niti su izbacili neke stvari. Rezali su pola sekunde ovdje, sekundu ondje i stvorili novi ritam, pa se sve odlično posložilo. Oči su mi se napunile suzama kada sam vidio film koji je nastao na temelju mojeg romana.'

S obzirom na to da je ekranizacija 'Djece ponoći' zasad jedini Rushdiejev roman pretočen na filmsko platno, poznati pisac kaže kako bi volio raditi na još filmova, ali napominje da 'ima razne prioritete jer mu je ipak 65 godina'.