JAVNA TRIBINA

Rijeka će za europsku kandidaturu tražiti savjete građana

02.07.2014 u 18:37

Bionic
Reading

Rijeka treba izraditi uvjerljivu prijavnicu za kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture, a u tome je važno sudjelovanje što šireg kruga građana, rekao je danas pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar na javnoj tribini u riječkom Art-kinu Croatia na kojoj su stručnjaci i građanstvo raspravljali o konceptu kandidature Rijeke temeljenu na četirima odrednicama: radu, manjinama, vodi i luci

Šarar je naglasio da je iskustvo gradova koji su se kandidirali za titulu EPK pokazalo da su njihovi projekti kandidature propadali, ako se o tom procesu premalo pitalo građane.

Prijavnica treba biti dovršena do roka za prijavu sredinom travnja 2015., a u tome je, naglasio je Šarar, važno sudjelovanje što šireg kruga građana, kako bi svi zajedno izmaštali viziju grada 2020. godine. "U narednim mjesecima, uz otvorenu e-konzultaciju putem koje građani mogu izraziti svoje stavove i prijedloge o konceptu kandidature, potrudit ćemo se da bude što više ovakvih manifestacija", rekao je Šarar.

Voditeljica projekta riječke kandidature Irena Kregar-Šegota kazala je da će se u drugom dijelu kandidature, kada se odaberu gradovi kandidati za drugi krug, više definirati pojedinačni programi, a zasad se stvara široki koncept.

Koncept kandidature izradio je tim stručnjaka u kojemu su Idis Turato, Marin Blažević, Mani Gotovac, Slaven Tolj, Ingeborg Fulepp, Oliver Frljić i Kristian Benić. Konceptualni umjetnik i ravnatelj riječkoga Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj danas je istaknuo da je percepcija riječkih mogućnosti dobivanja titule EPK 2020. različita u Rijeci i izvan nje. Izvan Rijeke se smatra da Rijeka ima velike šanse pa je važno da i mi povjerujemo da se to može ostvariti, rekao je.

Profesorica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i medijska umjetnica Ingeborg Fulepp kazala je da je u Rijeku došla živjeti prije godinu dana te je oduševljena njome i drži da su izgledi grada da dobije titulu EPK golemi.

Sudionici tribine predložili su da se među odrednice, odnosno središnje teme koncepta kandidature uvede pojam granice, zbog povijesne podijeljenosti Rijeke, pitanja granica Hrvatske kao granica EU, ali i nužnosti brisanja granica institucionalne i izvaninstitucionalne kulture.

Drugi prijedlog je uvođenje teme mosta, metaforičke odrednice Rijeke. Članovi tima naveli su da su oba ova pojma bila u užem izboru za četiri teme.

Predloženo je da i prije dovršetka izrade prijave kandidature počne provedba nekih programima, poput snimanja dokumentarnih filmova te je ocijenjeno da je ovaj proces prilika da se ozbiljno prouče neka još uvijek otvorena pitanja riječke povijesti, poput razdoblja D'Annunzijeva protofašizma u Rijeci.