hvalevrijedna inicijativa

Radnici iz Nepala na Špancirfestu predstavili svoju kulturu

28.08.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Uličnim performansom na Špancirfestu završena je petodnevna radionica primijenjenog kazališta 'Spoj kultura: Nepal i Hrvatska'

Svojim inovativnim pristupom i inkluzivnim ciljevima, petodnevna radionica primijenjenog kazališta istraživala je načine kako povezati kulture Nepala i Hrvatske i kako uključiti naše nove sugrađane, radnike iz Nepala, u kulturne politike grada Varaždina. Kulminirala je uličnim performansom odličnih Nepalaca, na ovogodišnjem Špancirfestu, koji je izazvao oduševljenje.

Radionica naziva 'Spoj kultura: Hrvatska i Nepal' realizirana je na inicijativu i podršku Grada Varaždina u Kazališnim studiju mladih, HNK u Varaždinu. Radionica, a samim time i performans bili su osmišljeni kao otvoreni prostor za dijalog i kulturalnu razmjenu, gdje su dramske metode, udaraljke i etno glazba poslužili kao most između hrvatske i nepalske kulture, pružajući polaznicima jedinstveno i uzbudljivo kazališno iskustvo.

Ova inicijativa rodila se iz želje za inkluzivnošću i promicanjem međukulturalnog razumijevanja. Fokusirajući se na pripadnike tzv. 'nevidljive publike', u koju se prema definiciji ubrajaju pojedinci i skupine koji su isključeni iz razmišljanja o kazalištu i kazališnoj publici iz razloga nepoznavanja kulture i jezika koju kazalište predstavlja, radionica je stvorila siguran prostor za poticanje dijaloga, dijeljenje priča i istraživanje identiteta.

Jedanaest sudionika iz Nepala, radnici tvrtke Koka d.o.o., imali su priliku da se uz pomoć kazališta izraze, istraže vlastiti identitet i doprinesu stvaranju jedinstvenih kazališnih iskustava koja nadilaze jezične i kulturne barijere.

HNK u Varaždinu postavio je primjer nalaženja modela inkluzivnosti, pokazavši kako kazalište može biti most u upoznavanju dalekih kultura. Ova radionica povezala je ljude iz različitih svjetova te pridonijela bogatstvu kulturne raznolikosti grada.

'Kazališni studio mladih HNK u Varaždnu kroz svoje projekte nastoji promicati kulturnu raznolikost, inkluzivnost i dijalog među različitim skupinama društva. Radionica primijenjenog kazališta "Spoj kultura: Hrvatska i Nepal", koja je realizirana uz veliku podršku Intendantice Senke Bulić, još je jedan korak prema ostvarivanju tih ciljeva', navela je Tanja Novak, voditeljica Kazališnog studija mladih, autorica radionice.

  • +4
Radnici iz Nepala na Špancirfestu predstavili svoju kulturu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Valentina Slatki

Novak je prošle godine uspješno organizirala radionicu integracije za djecu izbjeglu iz Ukrajine te je svoje bogato iskustvo i stručnost prenijela na ovu jedinstvenu inicijativu. Njezin suradnik na ovom projektu bio je Nikola Švenda, koji posjeduje dugogodišnje iskustvo sviranja, posebno u svijetu bubnjeva i udaraljki te Bard Krsto Plemić, dugogodišnji polaznik Kazališnog studija mladih.

'U Hrvatskoj sam već tri godine i radim u tvrtki Koka. Vrlo sam uzbuđen zbog nastupa. Želim u ime svih nas zahvaliti Ivani Mudnić, koja nas je iz tvrtke uputila na radionicu, zatim našim voditeljima, Tanji, Nikoli i Bardu, vrlo smo zahvalni za ovo iskustvo,' izjavio je po svršetku radionice Arun Rai.

'To mi je prvi puta da sam svirao neki instrument. Svi smo vrlo sretni i zahvalni što nam je omogućeno da sviramo naše pjesme iz Nepala i da predstavimo našu kulturu', nadodao je Lok Bahadur.

'Djelim stav s Intendanticom Senkom Bulić, da suvremeno kazalište mora biti u doticaju s društvom i, na sebi svojstven način, biti servis za potrebe društva. U HNK u Varaždinu smo osmislili model koji se pokazao kao vrlo uspješan, kako nove sugrađane dovesti u kazalište i uključiti ih u kulturne politike grada Varaždina. Tijekom radionice duboko smo uronili u kreativan proces i s našim novim prijateljima, radnicima iz Nepala, stvorili most za približavanje dviju kultura i, još važnije, neprocjenjive trenutke smijeha, radosti i ponosa', izjavila je Tanja Novak.

'Radionica je za mene bila divna. Dobio sam priliku stvarati i stupiti u kontakt s potpuno različitom kulturom, što čovjeka obogaćuje. Bila mi je velika čast biti dio ovog projekta u kojem tzv. "nevidljiva publika" dobiva pažnju i slobodu koju zaslužuje', istaknuo je Bard Krsto Plemić.

'Radionica je pionirski projekt na području stvarne integracije i međusobnog učenja i obogaćivanja kultura. Razmjena iskustava i tradicije, širenje vidokruga te upoznavanje "drugih i drugačijih" put su za osobni rast i harmoničnu zajednicu. Iskustvo dramskih igara i zajedničkog muziciranja stvorile su dijalog koji nadilazi barijere i spaja nas kao ljudska bića. Sudjelovanje na takvom projektu je neprocjenjivo i polaznici su me oduševili svojom pristojnošću, zahvalnošću i skromnošću, pokazujući vrline koje u današnjoj civilizaciji predstavljaju tračak svjetlosti i nade', zaključio je Nikola Švenda.