kulturne veze

Prvi ugovor o stalnoj suradnji HNK u Varaždinu i u Zagrebu

24.02.2021 u 23:10

Bionic
Reading

U Varaždinu je u srijedu potpisan prvi ugovor o stalnoj suradnji dvaju nacionalnih kazališta – HNK u Varaždinu i HNK u Zagrebu

Ovo je važan dan ne samo za dva kazališta, već i za građane i umjetnike dvaju gradova jer kulturne veze su ono što čini kulturni prostor uzbudljivijim, rečeno je na konferenciji za medije u Varaždinu, a intendantica varaždinskog kazališta Jasna Jakovljević istaknula je da će suradnja proširiti interes prema kazalištu.

'Svi ćemo od toga imati veliko umjetničko bogatstvo. Naše je kazalište u dramskom dijelu i kajkavsko i to će biti repertoar s kojim ćemo uglavnom ići u HNK u Zagreb', rekla je Jakovljević te najavila da će HNK Varaždin u Zagrebu najprije gostovati s koncertom 'Međimurske legende' skladatelja Davora Bobića u izvođenju Evelin Novak, a 9. svibnja, na dan smrti Georgija Para, s njegovom režijom 'Balada Petrice Kerempuha'. No prije nego što varaždinski umjetnici odu u Zagreb, već u četvrtak publika u Varaždinu moći će vidjeti hit predstavu zagrebačkog HNK 'Gdje se kupuju nježnosti', najavila je intendantica Dubravka Vrgoč.

'Ova je suradnja posebno važna u ovom vremenu pandemije i posljedica potresa kad je kultura stavljena na marginu, ali mi se doista trudimo da budemo u središtu. Kazalište je jedna od vodećih terapeutskih ustanova i pomaže da nekako nađemo bijeg od stvarnosti koja u posljednje vrijeme nije tako lijepa', rekla je Vrgoč. Potpisivanju ugovora o suradnji nazočila je i savjetnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo koja je istaknula da je intencija Ministarstva i ministrice Nine Obuljen Koržinek da nacionalna kazališta surađuju.

'Ovo je prva ovakva suradnja koja je baš na ovaj način napravljena, vrlo službeno, putem sporazuma koji je uvijek najbolji temelj. To bi trebala postati paradigmatska suradnja među svim nacionalnim kazalištima', kazala je Hraste Sočo ujedno objasnivši i kako će suradnja biti financijski organizirana.

'Ministarstvo financira redovni program kazališta pa tako i nacionalnih, a uz to se financiraju i gostovanja. To će se na poseban način valorizirati kad se uspostavi direktna suradnja među nacionalnim kazalištima', rekla je. Dva grada koja su inače stalno živjela u međusobnoj razmjeni glumaca, redatelja i glazbenika, nikad nisu imala ovako formaliziranu suradnju, kazao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

'Sad je potpisan ugovor što znači da će svi Varaždinci moći uživati u predstavama HNK u Zagrebu, a isto tako će Zagrepčani moći uživati u predstavama našega kazališta. Mislim da je ovo obostrani dobitak', rekao je Čehok, a njegova zamjenica Sandra Malenica dodala da ugovor paradigmatski otvara primjer i za druge ustanove.

'Danas se govori da ustanove koje se ne otvore mogu se zatvoriti. Naše i zagrebačko kazalište to su prepoznali, otvorili su se, pa ako mogu dva nacionalna kazališta surađivati, ne vidim zašto ne bi svi', zaključila je Malenica. Varaždinsko kazalište otvoreno je 1873. godine gostovanjem Drame HNK u Zagrebu s izvedbom 'Poturice' Ivana Kukuljevića Sakcinskog.