izložba u Galeriji 90-60-90

Privatno vlasništvo i korona: Siniša Labrović predstavlja se radovima koji dosad nisu prikazani u Zagrebu

10.02.2021 u 11:43

Bionic
Reading

Konceptualni umjetnik i performer Siniša Labrović predstavlja se na izložbi koja se otvara 19. veljače u Galeriji 90-60-90 Pogona Jedinstvo, radovima "Private Property" i "You", koji dosad nisu prikazani u Zagrebu.

Izložba se nastavlja na tematski ciklus izložbi "Čije je što?" te zagrebačke galerije, a donosi fotografije i popratnu videodokumentaciju radova.

"Private Property" prezentira performans koji je Labrović održao na DOPUST-u, Days of Open Performance 2017. u bečkoj Galeriji Michaela Stock, dok je "You" predstavljen 2020. u sklopu projekta "Artist in Quarantine" klastera muzeja L'Internationale MACBA (Barcelona).

Prvi rad sastoji se od trajne tetovaže s tekstom po kojem je nazvan, a koje se nalazi na autorovom čelu i tetovaže mrtvačke lubanje i teksta "No tresspasing" koji su mu na tjemenu.

Takav se tekst, ističe autor, obično nalazi na ulazima bogatijih imanja i upozorava da njegovo kršenje može imati ozbiljne posljedice.

U ovom kontekstu referira se na činjenicu da živimo u svijetu u kojemu je sve monetizirano, instrumentalizirano, ekonomski i tržišno vrednovano, uključujući i čovjeka, ne više samo u njegovom radno-profesionalnom dijelu, nego u cjelini svoga vremena i biološko-tjelesnog postojanja.

"Tehnologija i algoritmi prate nas u svakom dijelu našeg života i monetiziraju našu komunikaciju, vrijeme, sklonosti, potrebe i navike, gotovo svaki segement našega društvenog života", ustvrdio je u najavi izložbe.

Rad "You" nastao je u 2020. godini obilježenoj promjenama života uzrokovanima koronavirusom što se, kaže Labrović, čini kao da živimo u gotovo "idealnom" planetarnom socijalizmu, ili barem njegovoj biološkoj verziji kao ujedinjeno čovječanstvo protiv zajedničkog neprijatelja.

Kao sredstvo svog političkog i društvenog obraćanja izabrao je transparent kojim se izražava neko važno, kratko i borbeno znakovno-tekstualno "za" ili "protiv" koje se tiče javnoga interesa.

Po njegovim riječima, zbog prirode situacije u kojoj se nalazimo, svatko 'drugi' njegov je drug i suborac, ali istodobno za njega i potencijalna opasnost.

"I on i ja mogući smo agenti našeg neprijatelja, a da to i ne znamo. Idealna forma bliskosti postaje fizička distanca. Svatko drugi za mene postaje apsolutno važan", ustvrdio je.

"Zato mu se obraćam na transparentu i piše "YOU", istodobno izražavajući svoje "ZA" i svoje "PROTIV" njega, stvarajući tako našu sudbinsku zajednicu u nadi da zajednički možemo izdržati ovu kušnju i pobijediti", dodao je.

Izložba se može razgledati 25. veljače, a ulaz je besplatan.