FESTIVALA IZVEDBENIH UMJETNOSTI ZOOM

[FOTO] Nakon zagrebačke Ilice, Labrović 'prošetao napuštenost' riječkim Korzom i lukobranom

18.10.2020 u 16:02

Bionic
Reading

U sklopu jedanaestog izdanja festivala izvedbenih umjetnosti Zoom, jedan od istaknutijih hrvatskih konceptualnih umjetnika Siniša Labrović izveo je u Rijeci performans 'Šetanje napuštenosti'

Zajedno s ranjivim skupinama društva i zainteresiranim građanima, Labrović je Korzom i riječkim lukobranom prošetao ostavljene i zaboravljene pse kako bi skrenuo pozornost na potrebu za više uzajamnosti i solidarnosti.

'Temeljni odnos koji čini društvo, posebno ako pretendira biti 'dobro', jest solidarnost, uzajamnost. U njegovoj srži izrečeno je djelatno obećanje da ćemo ostati jedni uz druge i kada onaj drugi postane teret. Izdaja takvog obećanja ili dogovora ostavlja nas devastiranima. Osjećamo se napuštenima. Biti napušten posebno je bolno za domaće životinje jer su ovisne o čovjeku. Apsolutna napuštenost jest napuštenost psa, i zbog njegove vjernosti, i zbog nemogućnosti da opet stane na vlastite noge. Bliski napuštenim psima napušteni su radnici koji su izgubili posao uslijed tehnoloških i ekonomsko-političko-mafioznih tranzicija, ostavljeni da se snalaze sami. Ako su mlađi, još se nekako i mogu snaći, početi iznova. Oni stariji najčešće su odbačeni kao neželjeni teret i beskorisni višak. Stari pas teško uči nove trikove', navodeno je u najavi performansa.

  • +5
'Šetanje napuštenosti' Siniše Labrovića u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/PIXSELL

Istoimeni performans Labrović je izveo 13. rujna u zagrebačkoj Ilici, u sklopu projekta 'Performing Ilica', kada je na ulicu na jedan dan izveo i šetao pse iz azila Dumovec.