U 87. GODINI

Preminuo istaknuti redatelj i glumac Vlado Štefančić

30.10.2017 u 09:38

Bionic
Reading

Proslavljeni hrvatski redatelj, glumac, televizijski i radijski voditelj, utemeljitelj hrvatskog mjuzikla Vlado Štefančić umro je 29. listopada u Zagrebu u 87. godini, javljaju iz Kazališta Komedija

Vlado Štefančić je autor gotovo 200 kazališnih predstava, 10.000 radioemisija i 2000 TV emisija. Rođen je u Vukovaru 1931., karijeru je počeo kao član dramskoga studija Radio Zagreba, a od 1950. glumi i režira u Kazalištu Komedija, kojem je od 1969. do 1978. bio umjetničkim ravnateljem.

Režirao je više od stotinjak predstava u zemlji i inozemstvu - velike spektakle, kao što su Zajčev 'Nikola Šubić Zrinjski' u pulskoj Areni, prve domaće rock-opere, glazbene komedije i mjuzikle.

Vlado Štefančić Izvor: Pixsell / Autor: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Kao redatelj te dugogodišnji ravnatelj Kazališta Komedija realizira prvi veliki i najpoznatiji hrvatski mjuzikl 'Jalta, Jalta', kao i mjuzikle 'Dundo Maroje', zatim prve rock-opere na ovim prostorima – 'Gubec-beg' i 'Grička vještica'.

Vlado Štefančić režirao je i mnoge najbolje strane mjuzikle kao što su 'Čovjek iz Manche', 'Jadnici' (prije West Enda i Broadwaya!), 'Guslač na krovu', 'My Fair Lady', 'Kosa', operete 'Zemlja smiješka', 'Šišmiš', 'Vesela udovica', 'Kod bijelog konja', 'Noć u Veneciji', 'Barun Trenk', 'Kneginja čardaša' i 'Grofica Marica', opere 'Lucia di Lammermoor' te komične opere 'Seviljski brijač' i 'Gospoje i husari'.

Otac hrvatskog mjuzikla režirao je domaće mjuzikle 'Car Franjo Josip u Zagrebu' i 'Kralj je gol' Milana Grgića i Alfija Kabilja, 'Lady Šram' Nine Škrabea i Arsena Dedića, 'Dan od amora' Luke Paljetka i Đele Jusića, 'O'kaj' Borisa Senkera, Kemala Mujičića i Nine Škrabea, 'Tko pjeva, zlo ne misli' Alfija Kabilja i Drage Britvića i brojne druge.

Štefančić je bio i vrlo uspješan glumac, a stariji Zagrepčani ga pamte iz Komedijinih opereta 'Mala Floramye', 'Kod bijelog konja', 'Spli'ski akvarel', 'Grofica Marica' i 'Šišmiš' te komedija 'Matijaš grabancijaš dijak', 'Charlyjeva tetka', 'Utopljenici', 'Dvanaest stolica', 'Zlatni dečki' i mjuzikala poput 'Obećanja, obećanja'.

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) ostvario je brojne uloge, poput one u predstavama 'Bosonogi u parku' i 'Pobrinimo se za Ameliju', a glumio je i u kultnoj predstavi Dubrovačkih ljetnih igara – Goldonijevoj 'Kafetariji' u režiji i prilagodbi Tomislava Radića, koja se, nakon premijere 1978. godine, na repertoaru Igara održala punih deset godina.

Vlado Štefančić dobitnik je nagrade Marul 1966., a Nagradu grada Zagreba dobio je dva puta (1973. i 1994.).

Godine 2006. nagrađen je Nagradom Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, a 2000. Udruženje dramskih umjetnika Hrvatske dodijelilo mu je Nagradu Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.

O njegovu djelu objavljena je 'Monografija Vlado Štefančić – zabavljač', a u zagrebačkom Kazalištu Komedija početkom studenog svečanim koncertom trebala je biti obilježena 70. obljetnica njegova umjetničkog rada.