'PACIJENT IZ SOBE 19'

Predstavljen roman Zorana Žmirića o ratnim traumama dečka iz Palacha

23.10.2018 u 22:16

Bionic
Reading

Roman riječkoga književnika Zorana Žmirića 'Pacijent iz sobe 19', koji se bavi ratnim traumama, predstavljen je u utorak u Zagrebu

O romanu su govorili književna kritičarka Jagna Pogačnik, urednica Marina Vujčić, a dijelove romana čitao je dramski umjetnik Sreten Mokrović.

Žnirić piše o gradskom dečku koji je, napominje Pogačnik, dan ranije u riječkom klubu Palach ispijao pivo i mahao DJ-u da mu pusti Sisters of Mercy.

Na svoj 19. rođendan poslan je u rat, a 25 godina kasnije doveli su ga pred psihijatra kojemu će objasniti zašto je to sebi učinio, dodaje.

Glavni lik Vanja, pacijent iz sobe 19, započinje monolog pred psihijatrom svojim devetnaestim rođendanom, danom kad je na dar dobio pušku u ruke, a onda progovara o mnogim ključnim točkama svog djetinjstva, odrastanja, ratovanja, očinstva, preživljavanja i ubijanja. Kako kaže Pogačnik,u kontrastu između zastrašujućih ispovijedi Vanje vojnika i nježnih sjećanja Vanje iz vremena prije rata cijeli je svemir oduzetih mogućnosti te cijeli vremeplov potencijalnoga života koji se više nikad ne može dogoditi.

Ta, po riječima urednice Vujčić, fantomska bol oduzete mladosti u Žmirićevoj literarnoj interpretaciji mogla bi se upisati među najpotresnije stranice suvremene književnosti.

Jedina veza između Vanjina prijašnjeg života koji se mogao dogoditi i onoga kojeg upravo živi jest njegov omiljeni bend – Sisters of Mercy, rekla je te dodala kako mu njegove pjesme služe i kao anestezija i kao dokaz da u njemu još negdje živi onaj mladić kojemu su na 19. rođendan tutnuli pušku u ruke i poslali ga u rat.

Ocijenila je kako kraj monologa pred psihijatrom – koji možda i nije psihijatar nego jedina moguća adresa Vanjine ispovijedi – iznova dokazuje da je Žmirić majstor neočekivanih završnih romanesknih obrata i istančane psihološke karakterizacije.

Predstavljanje romana Zorana Žmirića u Vinylu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović

Smatra kako se to posebno vidi kad su u pitanju ratne priče koje u njegovoj interpretaciji uvijek zadiru duboko u istinu koju nije uvijek lako podnijeti, baveći se nuspojavama kolektivnoga i onim neizrecivim što dobra književnost ipak zna nepogrešivo formulirati.

Roman 'Pacijent iz sobe 19' objavila je zagrebačka naklada Hena com.

Zoran Žmirić rođen je u Rijeci 1969. Član je Hrvatskog društva pisaca, prevođen na engleski, talijanski, poljski, slovenski i ukrajinski. Objavio je više knjiga, među kojima i knjige 'Kazalište sjena' i 'Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man'.