TEMA JE BAŠTINA

Počeo je Mjesec hrvatske knjige, evo koje zanimljive programe nudi

16.10.2018 u 12:16

Bionic
Reading

Mjesec hrvatske knjige počeo je 15. listopada i do 15. studenoga diljem zemlje nudi preko dvije tisuće programa koji populariziraju književnost i čitanje. Izdvojili smo neke od zanimljivih predavanja, predstavljanja i radionica

U ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koju od 1995. organiziraju Knjižnice grada Zagreba, sudjeluje dvjestotinjak narodnih i školskih knjižnica i drugih institucija u kulturi koji nude preko dvije tisuće programa, predstavljanja autora, radionica, predavanja, igraonica, izložbi, akcija nagrađivanja najčitatelja itd.

U Rijeku, primjerice, na Trsat stižu Damir Karakaš (7. studenog) i Rade Šerbedžija (15. studenog), u Splitu Filozofski fakultet organizira Međunarodni znanstveni skup 'Humor i Mediteran' (18. i 19. listopada u Gradskoj knjižnici Marka Marulića), a u Osijeku Gradska i sveučilišna knjižnica nudi predavanje o razvoju pokretnih knjižnica u Hrvatskoj (Marija Erl Šafar, 18. listopada).

U Sisku se na državnoj razini održava natjecanje u čitanju naglas (Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac'), dok će se Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga, obilježiti u Belom Manastiru čija je Gradska knjižnica i čitaonica ove godine dobila priznanje 'Knjižnica godine'. Dodjeljuje je Hrvatsko knjižničarsko društvo radi poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica.

Čitateljski maraton, 23. listopada, središnji je događaj Mjeseca hrvatske knjige i tada će se u cijeloj Hrvatskoj, u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, knjižnicama i otvorenim prostorima cijeli dan čitati književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, ali i slučajni prolaznici. Tu je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje (od četvrtog do osmog razreda) koji se provodi online, a za koji je potrebno pročitati knjige 'Sve o Evi' Nene Lončar, 'Andautonac' Snježane Babić Višnjić i 'Letače srebrnih krila' Melite Rundek. Završna svečanost uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada održat će se 15. studenog u podne u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je kulturna baština, odnosno 'Baš baština'. Glavni motiv pritom je glagoljica, kao simbol hrvatskog nacionalnog identiteta kojoj će biti posvećena brojna predavanja i radionice. Mnoge će se nuditi i u sklopu ovogodišnjeg Interlibera, koji traje od 13. do 18. studenoga i označava finale Mjeseca hrvatske knjige 15. studenoga. Detaljan program manifestacije diljem Hrvatske proučite ovdje.