NAJAVNA KONFERENCIJA

Predstavljen program simpozija Proto/E/Co/Logics

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.06.2012 12:45
  • Objavljeno 19.06.2012 u 12:05
3 Prezentacija

3 Prezentacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Proto/Eco/Logics

Alisa Andrasek i Bruno Juričić, kustosi serije simpozija arhitekture Proto/E/Co/Logics, održali su u Društvu arhitekata Zagreb najavnu press konferenciju na kojoj su predstavili program drugog Simpozija 'Proto/E/Co/Logics 002 - The Field is Open'. Simpozij se održava u organizaciji Mediteranskog laboratorija za arhitekturu i urbane strategije(MLAUS) u design hotelu Lone u Rovinju u subotu 1. rujna i nedjelju 2. rujna.

Prošle godine naglasak Simpozija bio je na raspravi i definiciji spekulativnih smjerova u arhitekturi koji se kreću izvan reduktivnih pristupa ekologiji, kroz pojmove kao što su održivost i zeleno, dok ovogodišnji Simpozij naglasak stavlja na vezu između procesa digitalne fabrikacije i kompjuterskih modela, kao poveznicu ekologije, arhitekture i produkcije.

Na prvom simpoziju Proto/E/Co/Logics 001 pod nazivom 'Speculative Materialism in Architecture' Rovinj je ugostio neka od najprogresivnijih imena svjetske arhitekture; Patrika Schumachera od Zaha Hadid Architects, sa svojim provokativnim prijedlogom 'Parametricisma' kao novog univerzalnog pokreta u arhitekturi; Francoisa Rochea sa sugestivnom prezentacijom o novoj vrsti sintetičke prirode kroz 'Eros [vs] Machinism'; dok je jedan od najintrigantnijih i provokantnih mislilaca današnjice Reza Negarestani postavio pitanje je li moguća ekologija poslije Kopernika. Sanford Kwinter, koji je u suvremenoj svjetskoj arhitekturi najprominentniji autoritet za ekološka pitanja, održao je predavanje pod nazivom 'Ecological Thinking', dok je teoretičar i urbanist Adrian Lahoud provokativno predstavio 'Post-traumatski urbanizam'. Alisa Andrasek je predstavila nove matematičke i largedata strategije za 'Otvorenu Sintezu' u kontekstu kompleksnosti suvremenog arhitektonskog milliea.

Ukratko, Proto/Eco/Logics 001 pokazao je kako pitanje dizajna unutar suvremene 'denaturalizirane materijalne ekologije' zahtijeva pristup koji nije jednostavno određen samo kroz trajne transformacije naslijeđenih oblika, vrijednosti i tradicije discipline arhitekture, već zahtjeva prepoznavanje aktivnog sudjelovanje non-human agency, s jedne strane, i shvaćanja matter as information s druge.

Misija Proto/e/co/Logics 002 'The Field is Open' pokazati je kako se pod pritiskom akceleracije znanstvenih otkrićastvaraju nove definicije arhitekture, tehnologije i prirode, na način da sva tri područja zajedno čine novi model shvaćanja design-ecology, brišući postepeno i neizbježno međusobne granice. Na taj način se stvaraju potrebe za open models of design synthesis između digitalne fabrikacije (3d-printers, roboti, etc.), matematičkih - računalnih apstrakcijama i njihovog fizičkog izričaja u smjeru rekonceptualizacije materijalnih i idejnih procesa dizajna i aplikacija na području arhitekture, pojašnjava kustos Bruno Juričić

Za razliku od načela holizma totalnosti koji su karakterizirali raniju ekološku misao, ova vrsta sintetičkih pristupa nudi otpornost poroznih disciplinarnih granica, s povećanom sposobnošću za tkanje kontingetnihdesignforces. Na takav se način, geološki, biotski, tehnološki, estetski, pa čak i psihički čimbenici zamišljaju (importiraju) kao aktivne tvari - ili 'agents' na 'proto/e/co/logics' stavu prema arhitekturi, objašnjavaju organizatori.

Od ovogodišnjih sudionika simpozija, organizatori su istaknuli Petera Testu, iz Los Angelesa, pionira implementacije digitalne produkcije u arhitekturi, tj. uvođenja tehnologija koje dolaze iz drugih polja, prvenstveno auto industrije (6-axisrobots), na arhitekturu.

Iz Los Angelesa je i Hernan Diaz Alonso koji je jedan od najutjecajnih i radikalnijih arhitekata svoje generacije i dobitnik mnogobrojnih nagrada iz područja arhitekture i dizajna (pobjednik prestižnog MoMA PS1, New York), kao i sudjelovanje jednog od najkontroverznijih suvremenih filozofa, predstavnika object-oriented-philosophy Grahama Harmana.

Iz ETH iz Zuricha dolaze jedni od najvećih eksperata na temu arhitekture i kompjuterskih modela - Michael Hansmeyer i Philipe Morel

Ostali predavač iza Proto/Eco/Logics 002 'The Field is Open' su: Eyal Weizman, Benjamin Bratton, Tom Wiscombe, Florencia Pita, Roland Snooks, Graham Harman, Sasa Begovic i drugi.

Simpozij traje dva dana i svaki dan je podijeljen na dvije teme. U subotu 1. rujna simpozij počinje s temom Supersensitivity |Physics|, a popodnevna tema je Non-Natural|Objects|. Nedjelja počinje s AxiomaticHeresy|Codes|, dok je popodne rezervirano za Contingency|Data|.

Simpozij se održava uz materijalnu podršku Maistre, Istarske županije i Grada Rovinja koji su prepoznali važnost ovog simpozija kao svjetskog događaja koji obrađuje teme od direktnog značaja za privatni, javni i civilni sektor.

Više o simpoziju i načinu sudjelovanja možete pogledati ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi