u zagrebačkom MSU

Predstavljanje instalacije Krešimira Rogine 'Danas riječ govori više od tisuću slika'

10.07.2020 u 10:48

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavlja u subotu, 11. srpnja, prostorno zvučnu instalaciju 'Danas riječ govori više od tisuću slika' istaknutog arhitekta Krešimira Rogine

'Najnoviji rad Krešimira Rogine nastavlja se na njegova istraživanja i promišljanja o arhitekturi u suvremenom okruženju, objavljena u knjizi R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality 2018. godine', najavljeno je iz MSU-a.

Sedam stubova na elipsoidnoj platformi izgovara po deset sentenci iz autorove knjige 'R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality', u različitim razmacima u trajanju od sat vremena, što dovodi do spontanih preklapanja, kakofonije, katkada i tišine. Proces je ilustriran otiskom, gdje je crno zvuk, a bijelo tišina, dodaje se.

Krešimir Rogina (Rijeka, 1959.) šest je puta nagrađen na natječajima Shinkenchiku i Central Glass u Tokiju. Izlagao je četiri puta na Venecijanskom bijenalu. U okviru studija Penezić & Rogina arhitekti ostvario je niz javno priznatih projekata i realizacija različitih tipologija.

Aktivan je u polju arhitektonske teorije i kritike te je gostujući predavač na više svjetskih sveučilišta. Rogina je osnivač je i voditelj grožnjanske ljetne škole arhitekture, te osnivač i urednik stručne biblioteke Psefizma. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a recentno se kroz R/IN bavi socijalnim inovacijama i kulturnim turizmom kroz male intervencije s velikim učincima. Njegova instalacija u MSU će biti izložena do 15.rujna.