HNK Split

Praizvedba nagrađivanog romana 'Okretište' Damira Karakaša predstavljena na konferenciji za medije

  • Autor: M. Iv.
  • Zadnja izmjena 07.12.2022 12:27
  • Objavljeno 07.12.2022 u 12:27
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nemi Bulat

Nagrađivani roman premijerno će, u režiji Dine Mustafića, izvesti Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split 8. prosinca

Autofikcionalni Karakašev roman o traumatičnom događaju iz vlastitog života u dramsku je formu preveo Darko Lukić, a glavnu ulogu Damira tumači Mijo Jurišić.

"Okretište" govori o tihoj naknadnoj borbi brutalno napadnutog protagonista, njegovim pokušajima da smogne snage za nastavak života. Za "Okretište" je Damir Karakaš dobio književnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2021. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Podsjetimo, o romanu smo pisali i na tportalu, a taj je tekst dostupan na ovoj poveznici.

"Kad smo stavljali u program dramatizaciju romana Okretište, nismo ni sanjali da će dobiti nagradu meša Selimović, jednu od najvažnijih na ovim prostorima", naglasio je intendant Srećko Šestan na početku konferencije za medije održanoj u HNK Split.

Autor Damir Karakaš dodao je: "Drago mi je što se moj tekst postavlja u Splitu, koji je i moj grad, nakon što su mi tekstovi igrani u kazalištima od Južne Amerike do Njemačke do gotovo svih teatara u Hrvatskoj. Po meni, ovo kazalište ima jedan od najboljih ansambala u zemlji, mnoge glumce poznajem budući da sam živio u ovom gradu, a sad vidim da dolazi jedan novi val sjajnih mladih glumica i glumaca. U pisanju ovog romana držao sam se nekih savjeta meni formativnog bitnog pisca Meše Selimovića, po kojem se zove regionalna nagrada koju sam dobio, kako pisac nakon traumatičnih događaja ne treba žuriti i treba doći do neke opće emocije. U tom smislu ovo nije, zapravo, roman niti predstava o meni nego o nama. Ovo je gotovo kršćanski roman jer je, između ostalog, i roman o osveti i oprostu."

"Moj prvi impuls nakon što sam pročitao roman, a prije nego sam znao da ću dobito priliku da ga postavljam na scenu, kako se radi o izuzetno potentnom, ali ujedno i vrlo kompleksnom kazališnom i filmskom materijalu", rekao je redatelj Dino Mustafić.

Pressica u splitskom HNK uoči premijere predstave Okretište

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nemi Bulat

Protagonisti predstave su: Mijo Jurišić, Petra Kovačić Botić, Ana Marija Veselčić, Nenad Srdelić, Arijana Čulina, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Anastasija Jankovska, Filip Radoš i Luka Čerjan. Glazbu Tamare Obrovac na sceni izvode Pere Eranović i Goran Cetinić Koča. Pored redatelja Dine Mustafića autorski tim predstave čine: dramaturginja Marina Vujčić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Maja Peruzović, skladateljica Tamara Obrovac, Alen Čelić zadužen je za scenski pokret, a oblikovatelji svjetla i tona su Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.

Nakon premijere 8. prosinca "Okretište" će u prosincu na sceni HNK Split igrati 9. i 10. prosinca.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!