roman 'Okretište'

Damir Karakaš je dobitnik Nagrade Meša Selimović: Čast mi je, pisao sam taj roman držeći se njegovih savjeta

04.09.2022 u 18:57

Bionic
Reading

Sjajne vijesti stižu iz Tuzle: roman Damira Karakaša 'Okretiše' dobitnik je cijenjene regionalne književne nagrade 'Meša Selimović', koja se dodjeljuje u sklopu književnih susreta Cum Grano Salis

Stručni žiri, pod predsjedavanjem Semezdina Mehmedovića, a u formaciji Andrej Nikolaidis, Vladimir Arsenić, Faruk Šehić i Jagna Pogačnik, odlučio je da je roman "Okretište" Damira Karakaša najbolji u 2021. godini, prenosi Federalna novinska agencija. Podsjetimo, prošle godine je Nagradu Meša Selimović dobila spisateljica Ivana Bodrožić za roman 'Sinovi, kćeri'.

U romanu "Okretište" Damir Karakaš - dobitnik Književne nagrade tportala u 2020. godini za roman "Proslava" - piše o svom životu, odnosno o proživljenoj traumi. O "Okretištu" smo pisali i na tportalu, a taj je tekst dostupan ovdje.

Osim Karakaševog romana, u konkurenciji za nagradu “Meša Selimović” bila su još četiri romana: "Pogovor" Davida Albaharija, "Horror vacui" Staše Aras, "Sampas" Ilije Đurovića i "Ja sam" Damira Uzunovića.

Karakaš je za tportal iznio dojmove o osvojenoj nagradi:

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam dobitnik ove nagrade koja nosi ime po velikom piscu Meši Selimoviću koji je i formativno vazan za moje pisanje i čijim se knjigama stalno vraćam. Bio je i jako važan kod pisanja ovog romana jer tko od pisaca može bolje pisati o traumi od njega", rekao nam je pisac, dodajući kako je "Okretište" radio držeći se i njegovih savjeta kako nakon takvih strašnih događaja (podsjetimo, Karakaš u romanu piše o traumi koja ga je prožela nakon što je na tramvajskom stajalištu bio gotovo na smrt izboden nožem) pisac treba biti strpljiv, ne žuriti te probati naći tu emociju koja će se pretvoriti u opće.

"Tako i ovaj moj roman nije o meni nego o nama", nastavlja Karakaš pa dodaje kako i dalje uči od vrhunskih pisaca, ali i koliko je važno razvijati i svoj jezik i ovladati zanatom da bih što bolje mogao realizirati svoje ideje.

Pisac je podijelio i malu obiteljsku crticu koja se dogodila uoči dodjele nagrade.

"Pošto sam već nekoliko puta bio u finalima ove nagrade, kad sam sada ušao - a konkurencija je u finalu bila baš jaka: David Albahari, dobitnik "Frica" Damir Uzunović te odlični Staša Aras i mladi Ilija Đurović - majka moje žene u Zadru je u staroj kući ženine bake sređivala prostor i negdje među svim tim stvarima pronašla staro izdanje jedne Mešine knjige. Nazvala me i rekla: To je znak da ćes ti ove godine dobiti. Možda je i to malo pomoglo (smijeh)", rekao nam je Karakaš.