PLAGIRANJE U ARHITEKTURI

Poznate građevine i njihovi duplići

  • Autor: S. F./Weburbanist
  • Zadnja izmjena 09.02.2012 13:31
  • Objavljeno 09.02.2012 u 11:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Da plagiranje postoji i u svijetu arhitekture, potvrđuju klonovi svjetski poznatih građevina, koji se s originalima podudaraju u mnogočemu, ponekad su plod namjernog kopiranja, a nešto rjeđe tek rezultati slučajne slične ideje arhitekata
en.expo2010.cn

en.expo2010.cn

Izvor: Promo fotografije / Autor: en.expo2010.cn

Kineski paviljon

Okrenute piramide popularan su motiv u modernoj arhitekturi možda iz razloga što doslovce naglavce izvrću tradiciju. Oblik izvrnute piramide inspirirao je njemačke arhitekte iz tvrtke GMP pri projektiranju Muzeja Hanoi u glavnom gradu Vijetnama koji je otvoren 2010. godine. Zanimljivo je da izgled muzeja neodoljivo podsjeća na kineski paviljon arhitekta He Jingtanga visok čak 63 metra predstavljen na EXPO-u 2010. i oblikovan u tradicionalnom starokineskom stilu.

en.expo2010.cn

en.expo2010.cn

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hemeroscropium u Madridu

Osim kod svjetski poznatih zdanja, sličnosti se pojavljuju i kod građevina rezidencijalnog tipa. Odličan su primjer obiteljske kuće u Madridu i Mumbaju. Kuća Hemeroscropium u Madridu djelo je arhitekata studija Ensamble, a zdanje u Mumbayu potpisuje studio Rajiv Saini + Associates. Osim oblikom i odabirom materijala, kod obiju kuća do izražaja dolazi masivna horizontalna struktura na krovu, koja u madridskoj verziji služi kao bazen, a u mombajškoj je tek dekorativni detalj.

Staklena kuća u Connecticutu Philipa Johnsona koju je projektirao za vlastite potrebe, nadahnuta je slavnom kućom Farnswortg poznatog Miesa van der Rohea. Obje su građevine prizemnice, a jedina je razlika u tome što je Van der Roheova kuća podignuta na nosive grede. Prema pisanju magazina ArchDaily Johnsonov mentor Van der Rohe nije bio oduševljen djelom svoga učenika te je bijesno zaključio da u Staklenoj kući, osim originalnosti, opasno nedostaje zanimljivih detalja.

Neboder poznat pod nadimkom Gherkin (krastavac) ubrzo po dovršetku 2004. postao je arhitektonska atrakcija Londona. Riječ je o djelu svjetski poznatog Normana Fostera i njegovih partnera, a uspjeh je potvrdio i prestižnom nagradom Stirling. Gherkinov blizanac toranj Torre Agbar arhitekta Jean Nouvela nalazi se u Barceloni, a dovršen je 2005. Najveća razlika između dviju građevina su sjajne aluminijske ploče u 25 boja koje čine vanjski pokrov tornja u Barceloni.

en.expo2010.cn

en.expo2010.cn

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Toranj San Remo

Ako se kao turist nađete u New Yorku, pri pogledu na stambenu zgradu El Dorado u Central Park Westu i zgradu The San Remo moglo bi vam se učiniti da prolazite kraj jedne te iste zgrade. Sličan izgled dviju građevina ne čudi budući da su obje djela na kojima je radio arhitekt Emery Roth. Zanimljivo je da su obje izgrađene 1931. i stanovi u San Remu bili su namijenjeni kupcima dubljeg džepa, bez obzira na sličnost zdanja, a stanove u El Doradu mogli su si priuštiti i kupci prosječnih primanja.

en.expo2010.cn

en.expo2010.cn

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kada je lani otvoren Muzej grada Liverpoola, možemo sa sigurnošću reći da ljubitelji arhitektice Zahe Hadid nisu bili oduševljeni. Naime, novootvoreno zdanje neodoljivo podsjeća na muzej Maxxi u Rimu koji je projektirala slavna Hadid i koji utjelovljuje prepoznatljive karakteristike njezina stila. Muzej u Rimu otvoren 2010. izveden je u betonu, a posebno je zanimljiva njegova kompozicija betonskih masa postavljenih u raznim smjerovima. Projekt Zahe Hadid nedvojbeno je utjecao na arhitekte nizozemskog studija 3XN prilikom osmišljavanja muzeja u Liverpoolu, najvećeg muzeja izgrađenog u Velikoj Britaniji u posljednjih stotinu godina.

en.expo2010.cn

en.expo2010.cn

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Crkva San Josemaria Escriva

Iako je Katedrala St. Mary u Tokiju izgrađena 1963., a crkva San Josemaria Escriva u prijestolnici Meksika gotovo pola stoljeća kasnije, obje građevine neodoljivo sliče jedna na drugu. Rimokatolička katedrala u Tokiju djelo je arhitekta Kenza Tange. Zamislio ju je kao masovnu betonsku strukturu čelične fasade. Čini je osam nosivih zidova koji istovremeno čine i krov te se sijeku i tako tvore oblik križa. Zidovi su zakrivljeni i otvaraju se prema vrhu kako bi prenijeli dojam širenja prema nebu. Iako vrlo slična djelu Kenza Tangea, meksička inačica, djelo arhitekta Javiera Sorda Madalena Bringasa oblikom je jednostavnija i lišena križa.

Građevina gotovo posve lišena prozora upečatljivog svjetlucavog metalik pokrova, nikako ne može proći bez odgovarajuće medijske pažnje. Nakon što je zgrada Selfridges studija Future Systems Architects izgrađena u Birminghamu 2007., izazvala je golem interes javnosti i stekla brojne kritičare. I dok je velik broj onih koji su je proglasili kičastom i posve neuklopljenom u okolinu, pet godina kasnije dobila je klona u vidu Muzeja Soumaya u Meksiko Cityju tvrtke Fernando Romero EnterprisE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi