KAZALIŠNE NAGRADE

'Potop' Mirana Kurspahića apsolutni pobjednik Marulićevih dana

29.04.2015 u 11:24

Bionic
Reading

Predstavu "Potop" Umjetničke organizacije KUFER i Teatra &TD ocjenjivački sud proglasio je najboljom predstavom u cjelini 25. Marulićevih dana, njen autor i redatelj Miran Kurspahić nagrađen je Marulom za suvremeni dramski tekst, a Marulom za glumu član glumačkog ansambla Dean Krivačić.

Po ocjeni gledatelja, najbolja predstava je "260 dana" koja je nastala po dokumentarnom zapisu Marijana Gubine, u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Kurspahiću je ocjenjivački sud dodijelio nagradu za najbolji suvremeni dramski tekst s obrazloženjem da je kroz priču o velikoj zagrebačkoj poplavi 1964. secirao društvene i obiteljske odnose u tom vremenu, vješto ih dramaturški povezujući sa zbivanjima 2014. i aktualnim problemima.

Kurspahić nije bio na dodjeli nagrada kojom su u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u utorak navečer završili jubilarni 25. Marulićevi dani, ali je Dean Krivačić, koji je nagrađen za tumačenje lika Luje u "Potopu", rekao novinarima kako je ponosan na Marula za glumu, kao i zbog Marula za najbolju predstavu u cjelini. Svi smo zaslužni, ali je Kurspahiću dirigirao svime, a Marul za najbolji tekst, kojega je Kurspahić dobio, najveća je čast, rekao je.

Marula za adaptaciju ocjenjivački sud dodijelio je Ani Prolić za tekst "260 dana". U obrazloženju navodi da je potresna sjećanja dječaka, žrtve rata, autorica dramaturški iznimno snažno i spretno pretočila u emotivni prikaz sudbine jedne obitelji.

"Jako je bilo teško emocionalno raditi na predstavi, no i vrlo izazovno, te profesionalno jer smo stalno na rubu nekakvog dokumentarističkog i fikcionalnog. Suradnja je bila jako dobra, a tema iznimno teška i bolna", kazala je Prolić novinarima uoči uručenja nagrada.

Marula za režiju dobio je Rene Medvešek, za režiju predstave "Kristofor Kolumbo" Miroslava Krleže u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Ova produhovljena i izuzetno dojmljiva predstava rezultat je vještog vođenja ansambla, točne dramaturgije i ukupnosti korištenja svih kazališnih elemenata, navodi ocjenjivači sud.

Rene Medvešek je izjavio da ZKM-u puno znači što su pozvani na Marulićeve dane i to s dvije predstave, muškom i ženskom ("Kristofor Kolumbo" i "Kako smo preživjele"). "To je već takav kompliment jednom kazalištu koje dođe s cijelim svojim ansamblom, a još kada se i dobije nagrada, naravno da se odlično osjećamo", rekao je novinarima Medvešek.

Nagradu Marul za glumu dobila je i Alma Prica, za ulogu Marijane Margetićke u predstavi "Vučjak" Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i produkciji HNK u Zagrebu. Uz ocjenjivački sud, njenu je glumu najboljom ocijenio i žiri čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija, generalnog medijskog pokrovitelja 25. Marulićevih dana.

"U moju ulogu je utkano mnogo ljudi...Velika ljubav i trud je uložen u predstavu", izjavila je Prica.

Nagrada Marul za umjetničko ostvarenje dodijeljena je ansamblu predstave "Evropa" Ivane Sajko, u režiji Primoža Ekarta i koprodukciji Imaginarnog i Cankarjevog doma. Procjep između civilizacijskih dostignuća te povijesnih i ratnih trauma europskog kontinenta i naroda na njemu danas potiče pitanja o izglednom urušavanju svih europskih vrijednosti pa i same ideje Europe. Glumački ansambl putem monologa i songova suvereno je i plastično približio strategije visokih politika razini običnog čovjeka, navodi se u obrazloženju ocjenjivačkoga suda.

Nagrade Marul dodijelio je ocjenjivački sud u sastavu: Jakša Fiamengo, književnik, redoviti član HAZU; Ivana Vujić, redateljica, redovna profesorica na Fakultetu dramskih umetnosti, Beograd; Lana Šarić, dramatičarka; Milan Štrljić, glumac, izvanredni profesor na Umjetničkoj akademiji, Split; Davor Špišić, pisac.

Predsjednik ocjenjivačkog suda Jakša Fiamengo izjavio je kako mu je posebno drago što je za vrijeme Marulićevih dana vidio mlade snage iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita. "Ove godine smo u konkurenciji vidjeli osam predstava iz raznih sredina, te dvije izvan Hrvatske s tekstovima hrvatskih autora i mislim da smo relativno zadovoljni svime što smo vidjeli na sceni", rekao je Fiamengo.

Ocjenjivački sud je izrazio žaljenje što na festivalu nije nastupila predstava “Vincent” autorice i redateljice Olje Lozica, u produkciji HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, iako je bila uvrštena u program.

Žiri čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija, koji je odlučivao o najboljem glumačkom ostvarenju, radio u sastavu: Snježana Kaštelan, Ivana Crvelin, Viktor Mimica, Danijela Tomić-Zuanin i Anđelko Stojkić. Odluku o nagradi Almi Prici je donio jednoglasno.

Gledatelji 25. Marulićevih dana su nakon svake izvedbe imali priliku ocijeniti predstave ocjenama od jedan do pet. Prosječna ocjena svih predstava na 25. Marulićevim danima bila je 4.38, a predstava "260 dana" dobila je prosječnu ocjenu 4,93.

Na 25. Marulićevim danima izvedeno je osam predstava u konkurenciji za nagrade: Brešanov "Hamlet Crnogorskog narodnog pozorišta i Međunarodnog festivala Kotor art; dvije Krležine drame, "Vučjak" zagrebačkoga HNK i "Kristofor Kolumbo" Zagrebačkog kazališta mladih; "My Little Corner of the World" Kazališta Gavella; "Kako smo preživjele" ZKM-a; "Potop" SC-Teatra &TD i Kufer; "260 dana" osječkoga HNK; "Europa", Imaginarni/Cankarjev dom iz Ljubljane.