'TURANDOT'

Posljednja opera velikog Puccinija premijerno u zagrebačkom HNK

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.05.2018 09:52
  • Objavljeno 11.05.2018 u 09:52
Turandot

Turandot

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK

Posljednja ovosezonska premijera Opere Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu bit će 18. svibnja, 'Turandot' Giacoma Puccinija u režiji talijanskog kazališnog dvojca Stefana Riccija i Giannija Fortea te pod ravnanjem Marcella Mottadellia

'Turandot' je posljednja opera velikoga talijanskog skladatelja koju, shrvan iznenadnom bolešću i smrću 1924., nije uspio dovršiti. Operu je dvije godine kasnije dovršio Franco Alfano, prema libretu koji su napisali Giuseppe Adami i Renato Simoni.

U nastojanju da se odmakne od verizma posegnuo je za njemačkom obradom legende o kineskoj princezi Turandot Friedricha Schillera, koju je preradio talijanski pisac Carlo Gozzi. Ishodišna priča temelji se na epu 'Sedam ljepotica' perzijskoga pjesnika Nizamija iz 12. stoljeća.

  • +17
  • +14

Opera Turandot u zagrebačkom HNK

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK

Kako se ističe u najavi, Opera HNK-a Zagreb to monumentalno djelo postavlja u koprodukciji s uglednim talijanskim opernim festivalom Sferisterio iz Macerate. Predstavom ravna maestro Marcello Mottadelli, a režiju potpisuje redateljski dvojac Ricci i Forte, poznat po iznimno uspješnom rimskom projektu wunderkammer soap kojom je otvoren Festival Quartieri dell’arte 2006.

Završili su režiju na Nacionalnoj umjetničkoj akademiji Silvio d’Amico, te dramaturgiju na newyorškom Sveučilištu u klasi profesora Edwarda Albeeja. Uz kazališni rad pišu televizijske i filmske scenarije te su dobitnici brojnih nagrada.

Scenograf i oblikovatelj svjetla je Nicolas Bovey, kostimograf Gianluca Sbicca, a scenski pokret oblikuje Marta Bevilacqua.

Okrutna kineska princeza Turandot prisiljava svoje potencijalne plemenite prosce da odgovore na tri zagonetna pitanja. Jednoga je već pogubila kad se drugi, mladi Kalaf, koji skriva svoje ime, beznadno zaljubi u princezu. Iako ga svi preklinju neka odustane, on ipak pristaje odgovarati na zagonetna pitanja, a kada uspije, želi smekšati Turandot ljubavlju a ne silom. Poslije mnogih dramatičnih događanja Kalaf i Turandot izlaze pred narod koji slavi ljubav koja je pobijedila hladnu i ponosnu princezu.

'Ova vrlo raskošna i popularna Puccinijeva tročinska opera prepuna je prekrasnih arija i sugestivnih prizora u kojima se izmjenjuju velike scene s komornim prizorima punim dramatike i napetosti, dočaravajući svijet daleke Kine', stoji u najavi.

U predstavi nastupaju; Božimir Lovrić/Tvrtko Stipić (Altoum), Rebeka Lokar/Tanya Ivanova  (Turandot), Renzo Zulian/Kamen Tchanev (Calaf), Luciano Batinić/Siniša Štork (Timur), Valentina Fijačko Kobić/Adela Golac Rilović (Liu), Davor Radić/Leon Košavić (Ping), Mario Filipović/Siniša Galović (Pang), Ivo Gamulin/Ladislav Vrgoč (Pong), Neven Paleček/Ozren Bilušić (Mandarin) uz orkestar i zbor Hrvatskoga narodnog kazališta.

U nedjelju, 13. svibnja, HNK u Zagrebu predstavit će nadolazeću premijeru tradicionalnim programom 'Ususret premijeri' na kojoj će gosti biti redateljski dvojac Stefano Ricci - Gianni Forte, dirigent Marcello Mottadelli i ravnatelj Opere HNK-a Zagreb Nikša Bareza. Ulaz na program je besplatan.

Predstava se postavlja uz pomoć talijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!