Na blagdan svetog Jurja

Pogledajte novi video spot Ansambla Lado posvećen blagdanu svetog Jurja

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 23.04.2020 15:11
  • Objavljeno 23.04.2020 u 14:51
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Blagdan svetog Jurja se obilježava danas (23. travnja) i u narodu se smatrao pravim početkom proljeća i poljodjelskih radova. Ansambl Lado objavlio je tom prigodom video spot 'Lepi Juro' koji je ilustrirala i animirala Katarina Matković

Želja je bila na slikovit način prikazati najvažnije narodne običaje povodom ovog blagdana, stoji u priopćenju.

'U hrvatskim narodnim jurjevskim običajima isprepliću se brojne kršćanske i pretkršćanske tradicije i vjerovanja. Jurjevo je proljetni, pastirski i ratarski blagdan. Običaj paljenja krijesova, kićenje stoke zelenilom i ophod jurjaša, đurđara, zelenoga Jurja rašireni su osobito u središnjoj Hrvatskoj. Zelenilo simbolizira proljeće, buđenje prirode, novi život, a vatra ima zaštitnu moć. Činjenica je da smo baštinili brojne kulturne prakse, običaje i vjerovanja vezane uz Jurjevo. Stoga ne čudi što se jurjevski običaji na području sjeverozapadne Hrvatske nalaze na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske', rekao je umjetnički voditelj Ansambla Lado Krunoslav Šokac.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Izrada animacije za Ansambl Lado, prema pjesmi 'Lepi Juro' bila je istovremeno izazovna i inspirativna jer sam u jednoj minuti morala vizualno istaknuti obilježja običaja Jurjeva. Osim ilustriranja krijesa, plesa, okićenog goveda i povorke koja obilazi seoske kuće, istraživala sam i izgled tradicionalnih nošnji koje sam kroz ilustraciju prilagodila stilizaciji koja je prisutna u animaciji. Ovo mi je bilo jedno jako zanimljivo i lijepo iskustvo te se nadam da će biti sličnih i u budućnosti', rekla je Katarina Matković iz obrta za dizajn i ilustraciju KHEI o suradnji s Ansamblom Lado.

Izvor: Društvene mreže

O važnosti i ukorijenjenosti jurjevskih običaja u hrvatskome narodu svjedoče i brojne glazbene i plesne scenske prilagodbe i umjetničke obrade jurjevskih popijevki i običaja. Neke od njih, poput koreografije 'Prutoljaki hodiju' ili vrhunskih Jurjaša – jurjevskih popijevki u obradi Emilla Cossetta, nalaze se na repertoaru Ansambla Lado. Pjesmu 'Lepi Juro' također je obradio Emil Cossetto, a objavljena je na albumu 'Iz kajkavskih krajeva vol 1'.

  • +23
  • +20

Ansambl Lado održao koncert u prepunoj dvorani Ivane Brlić-Mažuranić

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!