nakon 50 godina

Digitalno restaurirani film 'Slike iz života udarnika' Bate Čengića u Veneciji

29.08.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Digitalno restaurirana verzija filma 'Slike iz života udarnika' bosansko-hercegovačkog redatelja Bahrudina Bate Čengića iz 1972. bit će premijerno prikazana na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, koji se održava od 30. kolovoza do 9. rujna

Restauracija u rezoluciji 4K provedena je kao zajednički projekt Slovenske kinoteke, Hrvatske kinoteke, Hrvatskog državnog arhiva, Filmskog centra Sarajevo i Austrijskog filmskog muzeja, te će se prikazati u sklopu programa Venice Classics posvećenog restauriranim filmovima, koji broji 19 naslova u konkurenciji i jedan izvan nje.

Film 'Slike iz života udarnika' nadahnut je ideološkom figurom rudara udarnika, u prvim godinama poslijeratne Jugoslavije veličanih kao heroja izgradnje socijalističkog društva. Vladajuće strukture osudile su ga zbog satiričnog prikaza licemjerne komunističke manipulacije radnicima, te je jedan od stilskih i formalnih vrhunaca pokreta Crnog vala, pojašnjavaju iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Negativ filma iz zbirke Hrvatske kinoteke digitaliziran je u laboratoriju L'Immagine Ritrovata u Bologni, pozitiv u Filmskom centru Sarajevo, a restauracija slike i zvuka provedena je ljubljanskim studijima Teleking i 001, pod stručnim nadzorom direktora fotografije Karpa Aćimovića Godine.

Sredstva za restauraciju osigurana su kroz program A Season of Classic Films Europskog udruženja filmskih arhiva (ACE), potpomognutog od strane Europske komisije s ciljem povezivanja kinotečnih ustanova različitih zemalja u očuvanju europske filmske baštine. Žiri u sastavu Sergej Loznica (redatelj), Jay Weissberg (direktor Festivala nijemog filma u Pordenoneu) i Claudia Tronnier (direktorica Odjela igranog filma kanala ARTE) sredstva je odlučio dodijeliti upravo restauraciji 'Slika iz života udarnika", a realizaciji projekta pomoglo je i Ministarstvo kulture Republike Slovenije.

Izvor: Društvene mreže