'POBUNJENA ŽELJA'

Pisci iz Alžira, Maroka, Tunisa i Libije na Reviji malih književnosti

27.11.2018 u 09:17

Bionic
Reading

Književni festival 14. Revija malih književnosti ove će se godine održati od 3. do 7. prosinca s programom 'Pobunjena želja', koji će u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku predstaviti suvremenu književnost Magreba kroz gostovanja dvanaest pisaca iz Alžira, Maroka, Tunisa i Libije

Reviju organizira Udruga za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa, a program 'Pobunjena želja' nastavak je prošle godine započete suradnje s Human Rights Film Festivalom. Nakon što je prošle kroz festivalski program i antologiju predstavila autore Levanta, Revija se ove godine okreće suvremenoj književnosti Magreba, stoji u najavi.

Selekciju je ponovo napravila Zeina G. Halabi, profesorica arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, a obuhvaća 'književnice i književnike čiji su radovi odavno prešli granice vlastitih zemalja, no u Hrvatskoj njihova djela nisu prevedena i objavljena'.

''Car vivants, nous le sommes, et nous aimons la vie au-delà du supportable' - 'Jer živi jesmo i volimo život onkraj podnošljivog', piše marokanski frankofoni pjesnik Abdellatif Laabi 2011., nekoliko mjeseci nakon ustanaka u arapskom svijetu. Laabijevo zazivanje sidri ovogodišnji izbor književnosti Magreba u suvremeni arapski svijet u pokretu', ističe Halabi u najavi.

'Dok podupire život, ono istovremeno gleda u prošlost i u budućnost. U prošlost jer promišlja stoljeće opresije i otimanja, u budućnost jer ponovno proglašava da budućnost pravde i slobode u arapskom svijetu nije samo zamisliva nego je skoro tu', dodaje. Ono također još jednom dovodi u pitanje uvjerenje da se arapska književnost može pisati samo na arapskom jeziku te da je dom jedino legitimno mjesto za pisanje.

Odabrati samo dvanaest književnika iz Magreba, ogromnog područja Sjeverne Afrike koje obuhvaća Maroko, Tunis, Alžir i Libiju, nezahvalan je zadatak, napominje Halabi, a svako odabrano ime dat će jedinstven pogled na raznolikost književnosti tog dijela svijeta.

Iz Maroka stiže Mohammed Berrada, književnik, kritičar, prevoditelj Barthesa i Le Clézija, sveučilišni profesor i autor sedam nagrađenih romana prevedenih na francuski, engleski, španjolski, portugalski i norveški.

Iz Tunisa dolaze dvojica 'već kanonskih pisaca' i sveučilišnih profesora. Chokri Mabkhout je lingvist, doktor književnosti, urednik i prozni pisac, dobitnik najprestižnije međunarodne nagrade za arapsku književnost Arab Booker za roman Talijan. Habib Selmi je autor osam romana i dvije prozne zbirke, dvaput u užem izboru za Arab Booker, smatran jednim od najvažnijih suvremenih pisaca u arapskom svijetu.

Iz Alžira će se predstaviti pjesnikinje Samira Negrouche i Lamis Saidi. Obje su u svijet književnosti došle 'izvana' - Negrouche je diplomirala medicinu, Saidi računarstvo. Saidi piše na arapskom i prevodi s više jezika. Negrouche piše na francuskom, prevodi i sama je prevedena na preko 20 jezika. U svojim tekstovima i izvedbama Negrouche često surađuje s vizualnim umjetnicima i glazbenicima.

Proznu stranu Alžira predstavit će Abderrazak Boukeba i Bachir Mefti, prevođeni pisci i novinari. Boukeba je uvršten u izbor Beirut 39 najboljih arapskih pisca mlađih od 40 godina, dok je Mefti romanom 'Igračka vatre' ušao u uži izbor za Arab Booker 2012.

Naposljetku, iz Libije će doći pjesnikinja i novinarka Kholud Elfallah, uvrštena u francuske i njemačke antologije suvremene arapske književnosti. Elfallah je predsjedala komisijom Foruma Arapske umjetnice u vrijeme slobode održanom u Benghaziju 2012. Radi kao urednica kulturne rubrike lista Al-Arab koji izlazi u Londonu te izdaje mjesečnik za kulturu Al-Rawaya ('Roman').

'Književnici koje ćete upoznati razigrani su, dijasporski, kanonski ili će to tek postati. Zajedno i pojedinačno predlažu nam nove načine čitanja književnosti Magreba danas. Oni iznova potvrđuju da arapska književnost nastavlja isticati razliku i raznolikost te beskrajnu odlučnost da govori o emancipaciji i priziva uzvišenost', poručuje Halabi u obrazloženju svoje selektorske odluke.

U sklopu Revije bit će objavljena antologija suvremene književnosti Magreba naslova 'Ovo tijelo nije kuća'.

Organizator Revije malih književnosti je Udruga za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa, a organizatori Human Rights Film Festivala su Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture 'URK'.

Program su financijski podržali EU program Kreativna Europa, Ministarstvo kulture, Ured za udruuge Vlade RH, Grad Zagreb i Grad Dubrovnik. Partneri Revije su Rijeka EPK 2020, Art-kino Croatia, Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika, Ambasada Kraljevine Maroko, Isusovačka služba za izbjeglice, Francuski institut, Ured EU Parlamenta u Hrvatskoj, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, Klasična gimnazija Zagreb i Srednja ekonomska škola Rijeka.