ZA SVAKOG PONEŠTO

Izvještaj s Interlibera: Detaljno smo proučili ponudu, a ima svega, i to od 5 do 15 tisuća kuna

14.11.2018 u 12:39

Bionic
Reading

Počeo je popularni sajam knjiga Interliber koji se na Zagrebačkom velesajmu standardno u petom i šestom paviljonu održava do nedjelje 18. studenog, a nakon svečanog otvaranja i sami smo ga obišli kako bismo doznali što kvalitetno, zanimljivo i korisno na svojim štandovima nudi više od 300 domaćih i inozemnih izlagača. Zaista ima divnih knjiga za svačiji ukus i džep

Noviteti po simbolično sniženim cijenama, ali i mnoštvo vrlo jeftinih klasika i starijih domaćih naslova sažetak su ovogodišnjeg Interlibera koji i u svom 41. izdanju nudi standardnih tristotinjak izlagača raspoređenih u petom i šestom paviljonu. Kao i obično, u petom su veći i poznatiji, a u šestom se treba dobrano potruditi i malo prokopati, no među ponudom antikvarijata ima zanimljivih naslova po pristupačnim cijenama.

  • +16
Interliber 2018. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Novo na popustu

O novitetima većine domaćih izdavača već smo objavili detaljan vodič sastavljen prema preporukama glavnih urednika izdavačkih kuća.

Od onih koji tu nisu spomenuti, ističu se 'Misteriozni Henri Pick' na štandu Vuković&Runjić, knjiga autora 'Delikatnosti' Davida Foenkinosa po cijeni od 100 kuna, i 'Nestanak Josefa Mengelea' Oliviera Gueza na štandu MeandarMedia za 108 kuna. OceanMore je, kako je već najavljivano, objavio prva dva nastavka autobiografske kvadrilogije 'Enciklopedije godišnjih doba' Karla Ovea Knausgårda, 'Jesen' i 'Zimu', dok se za finale autorovog heksaloga 'Moja borba' čitatelji moraju strpjeti do iduće godine. Za ljubitelje serijala 'Pjesma leda i vatre' Georgea R.R. Martina zanimljiva bi ponuda mogla biti na štandu Lumena, koji nova izdanja u tvrdom uvezu svih pet dosad objavljenih knjiga nudi u kompletu za 1099 kuna.

Na Frakturinom štandu, koji obiluje novitetima, ističe se ipak domaći naslov, monografija 'Jasenovac' Ive Goldsteina na gotovo 1000 stranica, za koju je po sajamskoj cijeni potrebno izdvojiti 239,20 kuna. Kod Sandorfa jako je povoljan novitet 'Demokratski vidici', prozni zapisi čuvenog američkog pjesnika Walta Whitmana, koji se prodaje za samo 45 kuna. Ratni dnevnik Miroslava Krleže 'Zagreb, 1942.' košta 40 kuna.

Domaći hitovi

Interliber je svake godine prilično koristan za one koji svoje biblioteke žele popuniti starijim domaćim hitovima koji se nude po bagatelnim cijenama. 'Dora i minotaur' Slavenke Drakulić kod Frakture tako dođe 50 kuna, a roman prošlogodišnje pobjednice tportalove nagrade, 'Lisica' Dubravke Ugrešić, 110 kuna. Sjajan ulov na Frakturinom štandu svakako je 'Me'med, crvena bandana i pahuljica' za 70 kuna, dok se kod Profila mogu naći jeftin Ivica Prtenjača ('Okrutnost' za 29 kuna), Mani Gotovac ('Fališ mi' za 29 kuna) i Damir Karakaš ('Eskimi' za 19 kuna). Karakaševo 'Sjajno mjesto za nesreću' na štandu Sandorfa košta 20 kuna, a romani Olje Savičević Ivančević, 'Pjevač u noći' i 'Adio, kauboju', 40, odnosno 50 kuna.

Klasici po povoljnim cijenama

I brojni klasici prodaju se po jako sniženim cijenama. Kod Hena com se, primjerice 'Kishon za gurmane', zbirka satira na temu blagovanja i kulinarstva Ephraima Kishona, može nabaviti za 40 kuna, a dvije knjige češkog pisca Bohumila Hrabala, 'Prebučna samoća' i 'Prvo šišanje', svaka za 20 kuna. Jeftino se na istom mjestu može nabaviti i klasik znanosti o književnosti, 'Mimeza' Ericha Auerbacha, njegovo najglasovitije djelo objavljeno 1946. koje inače košta 149 kuna. Na Interliberu se nudi po 50 posto nižoj cijeni od 74,50 kuna. Ljubitelji klasika, osobito nobelovaca, svakako se trebaju zaputiti na štand Školske knjige koja djela Alberta Camusa, Williama Faulknera i Nadine Gordimer nudi za nešto više od 45 kuna, dok je 'O ljubavi i druga proza' A. P. Čehova za Interliber s 220 kuna snižena na 110. Od klasičnih pisaca dobar ulov može se naći i na Ljevakovom štandu, 'Kako se kalio majstor', zbirka rane proze Mihaila Bulgakova, autora 'Majstora i Margarite' – romana koji je pisao 12 godina i koji je nedavno proglašen jednim od najčitanijih ruskih romana svih vremena. Knjiga inače košta 179 kuna, a na Interliberu - 70 kuna. Disput od klasičnih autora povoljno nudi Jeana Cocteaua, čiji roman 'Užasna djeca' stoji 40 kuna, a autobiografski roman genijalnog filmaša Ingmara Bergmana, 'Rođeni u nedjelju', prodaje se za 60 kuna. Objavljen je ove godine u biblioteci 'Na tragu klasika'. Na Disputovom štandu od publicistike dobar je ulov svakako i 'O jeziku', koja na 720 stranica donosi 29 temeljnih studija Romana Jakobsona, jednoga od najznačajnijih jezikoslovaca 20. stoljeća. Cijena joj se inače kreće oko 300 kuna, a na Interliberu se može nabaviti za 80 kuna.

Djeca i mladi

Među literaturom za djecu i mlade, kojom sajam redovito obiluje, na štandu Mozaik knjige može se naći također lijep klasik dječje književnosti, američka hit-slikovnica Mauricea Sendaka 'Tamo gdje su divlji stvori' koja se nudi za 79 kuna. Kod istog izdavača u ponudi su i djela trenutno jednog od najčitanijih pisaca dječje književnosti, Britanca Davida Walliamsa, 'Bljakburger', 'Zla zubarica', 'Banditska bakica', 'Tetka probisvjetka', 'Dječak u haljini', po cijenama do 80 kuna. Školska knjiga za djecu je pripremila knjige priča Edgara Allana Poea ili pak braće Grimm sa simpatičnim pop-up ilustracijama po cijeni od osamdesetak kuna, a u ponudi su poklon-paketi posvećeni znanosti ili glazbi.

U glazbenom paketu su slikovnica iz serije Orkestar priča priču: 'Orašar', u kojemu je priča iz klasičnog baleta oživljena glazbom koja se može čuti pritiskom na notu u knjizi, uz slikovnicu o Vivaldijeva 'Četiri godišnja doba', a zajedno stoje 270 kuna. Samostalno 'Orašar' košta 109 kuna, što je snižena sajamska cijena.

Poklon kombinacije

Školska knjiga i za odrasle nudi poklon-pakete od po dvije knjige slične tematike. 'Einsteinova najveća zabluda' Davida Bodanisa i 'Osobitosti fizikalnih zakona' Richarda Feynmana dođu 205 kuna, a 'Ostalo je buka', višestruko nagrađivani prvijenac glazbenoga kritičara Alexa Rossa, u kombinaciji s 'Glazbenom šetnjom Zagrebom', prvim glazbenim vodičem kroz glavni grad u potpisu muzikologinje Nade Bezić, dođu 313 kuna. Za one koji Interliber koriste za kupovinu blagdanskih poklona ovakvih prijedloga zaista ne manjka. Zanimljiv je pritom i štand Mitopeje, izdavačke kuće koja nudi naslove nadahnute mitovima u luksuznim ograničenim izdanjima u 500 primjeraka. Cijene se kreću od 150 do 225 kuna, a među njima se ističu slikovnica 'Odd i mrazni divovi' Neila Gaimana i 'Blijed pogled na bregove', debitantski roman dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2017. Kazua Ishigure. Mitopeja je, kao i mnogi specijalizirani izdavači, smještena u šestom paviljonu, gdje se mogu naći i antikvarijati, od kojih je najjači zagrebački Biblos. Vlasnik Daniel Glavan među najskupljim izdanjima u ponudi za ovogodišnji Interliber istaknuo je knjigu Frane Petrića o ustroju rimske vojske, 'La militia Romana' iz 1583., koja košta 15 tisuća kuna i u kožnom uvezu nudi 12 zanimljivih preklopnih ilustracija.

  • +48
Inteliber 2018. - odabir knjiga Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Strip

Za ljubitelje stripa na Interliberu je nezaobilazan štand Fibre, koja je u petom paviljonu. Popusti se kreću od 20 posto na sve naslove do 80 posto na starije naslove, a među izdanjima se ističu Moebiusove 'Metalne godine', osam knjiga iz toga ciklusa koje koštaju sniženih 440 kuna. Njegove 'Rajske godine', šestoknjižje o planetu Edeni, dođu 320 kuna. Čuveni 'Maus' Arta Spiegelmana kod Fibre je 108 kuna, 'Perzepolis' Marjane Satrapi 120, a prva knjiga 'Sandmana' Neila Gaimana 280 kuna. Na Sandorfovom štandu vrlo se povoljno može pronaći grafički roman Mortena Dürra i Larsa Hornemana, 'Zenobija', o sirijskoj djevojčici Amini koja bježi od ratnih sukoba u svojoj zemlji, za koji su prošle godine autori osvojili tri najvažnije danske nagrade za dječju književnost i ilustraciju. Košta samo 70 kuna.

(Auto)biografije

Ljubiteljima stripa zanimljiva bi mogla biti i biografija Nicka Cavea 'Mercy on Me' njemačkog ilustratora Reinherda Kleista, koju glazbena knjižara Rockmark u šestom paviljonu nudi za 150 kuna. Na Profilovom štandu također se može naći niz (auto)biografija po vrlo povoljnim cijenama i po akcijama 3+1 gratis. 'Češki sanjar: Václav Havel : Od disidenta do prezidenta' Branka Šoemena iz 2012. te 'U zadnji čas: autobiografski reality show' Igora Mandića mogu se nabaviti za 29 kuna, a biografija Michelle Obame 'Prva dama nade' iz 2009., koju potpisuje novinarka Associated Pressa Elizabeth Lightfoot, za samo pet kuna.

'Born to Run', autobiografija Brucea Springsteena iz 2016., košta 99 kuna, 'Novi sultan: Erdoğan i kriza suvremene Turske', biografija 12. turskog predsjednika iz 2017. 79 kuna, a 'biografija palog kralja biznisa i politike' Ivice Todorića, također iz 2017., 39 kuna. Novija domaća izdavačka kuća Iris Illyrica, osnovana 2015., na svom štandu u šestom paviljonu nudi memoare Maye Angelou 'Mama, ja i mama' iz 2013., posljednju u nizu od sedam autobiografija pokojne američke pjesnikinje i borkinje za ljudska prava koja ovdje progovara o odnosu s majkom. Tijekom Interlibera stižu im i memoari Marine Abramović 'Prolazim kroz zidove'. 'Mama, ja i mama' košta 100 kuna, a 'Prolazim kroz zidove' nudit će se po cijeni od 130 kuna.