U ZAGREBAČKOM HNK

Pippo Delbono, Milo Rau i Peeping Tom na Festivalu svjetskog kazališta

19.02.2020 u 09:48

Bionic
Reading

Nakon otvaranja s izvedbama predstava 'Sopro' i 'Napamet' portugalskog autora i umjetničkog direktora Nacionalnog kazališta D. Maria II iz Lisabona Tiaga Rodriguesa, Festival svjetskog kazališta, koji je ove godine premješten u prvih šest mjeseci godine, u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, nastavlja se predstavama autora koji su već gostovali u Zagrebu, poput Pippa Delbona, Mila Raua i kazališne skupine Peeping Tom. Publika će, uz to, imati priliku upoznati se s radovima redatelja mlađe generacije Fabricea Murgia i Stojana Radeva, javljaju iz zagrebačkog HNK

Ovogodišnji Festival tematski se, kažu organizatori, oslanja na ispitivanje odnosa prema i unutar obitelji, smrti i radosti, te rastvaranjem klasične slike savršene obitelji.

'Radost' Pippa Delbona dolazi u Zagreb 22. travnja.

'U ovoj predstavi autor se suočava sa s pojmom radost koji ga plaši. Plaše ga asocijacije kao što su radosne obiteljske fotografije, radosna djeca, radosni krajolici. Umjesto radosti pita se kako u životu i kazalištu možemo prihvatiti pojam smrti, koliko je se bojimo, možemo li o njoj razgovarati, slušati', najavljuju iz HNK.

'Obitelj' autora Mila Raua na rasporedu je 24. i 25. travnja.

'Milo Rau trenutno je jedan od najcjenjenijih svjetskih autora. U svojim predstavama uvijek polazi od dokumentarnog čina, ne zaustavljajući se na njegovoj faktografskoj rekonstrukciji, već ga rastvara u emotivno iznijansiran spektar koji nam omogućava razumjeti najkompleksnije ljudske postupke. Ovoga puta donosi priču o obitelji koja je 2017. godine počinila samoubojstvo i ostavila poruku 'Zabrljali smo, oprostite'. U predstavi 'Obitelj' miješaju se fikcija i stvarnost te je na sceni prava obitelj, dvoje glumaca i njihove kćeri tinejdžerice. To je eksperiment o privatnom životu danas, o tome što je obitelj i tome zašto smo mi ovdje i zašto sam ja ovdje', kažu iz zagrebačkog HNK.

Kroz dnevnike, eseje i kratke priče redatelj Fabrice Murgia pokušava u glazbeno-poetskoj formi odgonetnuti stvaralački put Sylvie Plath, jedne od najzanimljivijh pjesnikinja druge polovice dvadesetog stoljeća. Predstava 'Sylvia' (na programu 2. svibnja) spaja film i kazalište gradeći portret žene rastrgane između nepokolebljive strasti za pisanjem te želje da ispuni američki san 1950ih i 1960ih godina, odnosno postane savršena majka i domaćica.

Balkan kao mistično mjesto susreta u središtu je zanimanja predstave 'Pokušaj letenja' jednog od najcjenjenijih bugarskih dramatičara Jordana Radičkova u režiji Stojana Radeva (na programu 24. svibnja). U balonu koji leti iznad brdovitog Balkana stvara se nekonvencionalna obitelj zanimljivih likova čije sudbine i životi kreiraju mitove, i preko njih osvjetljavaju svakodnevicu.

Festival završava 26. i 27. lipnja izvedbama predstave 'Dijete', završnog dijela obiteljske trilogije kazališne skupine Peeping Tom.

'U ovom magičnom kazalištu spajaju se ples, dramsko kazalište, mima i tendencije iz današnjih vizualnih umjetnosti. Poetičan prikaz unutarnjeg svijeta djeteta, njegovih želja, misli, pogleda na svijet i promjena koje se događaju kroz odrastanje podsjetit će svakog od nas na formativno razdoblje koje nas je obilježilo za cijeli život', stoji u najavi.

Ovo je 18. izdanje Festivala svjetskog kazališta, koji je u veljači otvoren predstavama portugalskog Nacionalnog kazališta Dona Maria II iz Lisabona, 'Sopro' i 'Napamet', u režiji Tiaga Rodriguesa. 'Obje predstave', piše tportalova kazališna kritičarka Nina Ožegović, 'posvećene su očuvanju ideja i riječi, dakle, memorije, prenošenju znanja, poruka i civilizacijskih tekovina, čak se može reći da su zamišljene kao protuotrov za kolektivnu amneziju'.