nadnaravna priča

Petrine knjige s ponosom predstavljaju najnovije izdanje 'Kraljevstvo ovoga svijeta' Aleja Carpentiera

28.11.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Nedavno objavljena knjiga u izdanju Petrinih knjiga jednog od najznačajnijih kubanskih autora, Aleja Carpentiera, donosi nadnaravnu priču o prvoj uspješnoj revoluciji robova na Haitiju. Carpentier, erudit i istaknuti kubanski pisac, opisuje brutalnost vladavine crnog kralja Henrija Christophea te propast crnačkog režima izgrađenog na korupciji i prijeziru prema ljudskom životu

Nekoliko godina nakon oslobođenja od francuske kolonijalne vlasti Haiti je tijekom vladavine crnog kralja Henrija Christophea potonuo u razdoblje žestoke brutalnosti, užasa i praznovjerja, stoji u priopćenju.

Kraljevstvu ovoga svijeta kubanski pisac Alejo Carpentier na nadnaravan način pripovijeda o prvoj uspješnoj revoluciji robova u povijesti zapadnoga svijeta koja je izbila na Haitiju nekoliko godina prije one najpoznatije, francuske. Kroz sjećanja starog roba Ti-Noela opisuje se propast crnačkog režima izgrađenog na korupciji i prijeziru prema ljudskom životu, na orgijama vudua, na rasnoj mržnji, erotomaniji i nevjerojatnoj lažnoj profinjenosti – na istom onom zlu zbog kojih su svrgnuli Francuze.

Erudit i najznačajniji kubanski pisac, Alejo Carpentier svojim nas nenadmašnim stilom vodi u svijet potlačenih koji su, došavši na vlast, postali još veći tirani nad svojim narodom nego li su to bili njihovi kolonizatori. Posljedice tih događaja osjećaju se i danas. Haiti je jedna od najsiromašnijih i najopasnijih zemalja svijeta i tamo se nesreće, što stvorene ljudskom rukom, što prirodnim nepogodama, događaju baš kao i u Kraljevstvu ovoga svijeta.

U prijevodu Željke Lovrenčić, Carpentierova priča postaje još snažnija.