'Verzio'

Hrvatski dokumentarci nagrađeni u Budimpešti

29.11.2023 u 10:53

Bionic
Reading

Na 20. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima 'Verzio' u Budimpešti, koji traje do 29. studenog, nagrađena su dva hrvatska filma i jedna manjinska koprodukcija

Dugometražni dokumentarni film "Snajka: dnevnik očekivanja" autorice Tee Vidović Dalipi, participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, osvojio je glavnu nagradu sekcije posvećene studentskim i debitantskim filmovima - Doc Future Student and Debut.

Izvor: Društvene mreže

Prema riječima žirija, radi se o filmu "koji daje iznimno važan doprinos interkulturalnim dijalozima", prenosi HAVC.

Nastao je u produkciji zagrebačkog Restarta, a premijeru imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u Prizrenu gdje je osvojio Nagradu publike, nakon čega je prikazan na nizu festivala.

Na festivalu je nagrađen i dugometražni dokumentarni film "Dezerteri" autora i producenta Damira Markovine, Posebnim priznanjem žirija natjecateljske sekcije Viewfinder.

Taj hibridni dokumentarni esej o generaciji đaka Gimnazije “Aleksa Šantić” u Mostaru zbog rata raseljenih po svijetu se publici prvi put predstavio u konkurenciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava prošle godine, gdje je osvojio i dvije nagrade.

Izvor: Društvene mreže

Na festivalu Verzio nagrađena je i manjinska hrvatska koprodukcija, dugometražni dokumentarac "Vilinski vrt" redatelja Gergőa Somogyvárija koji je realiziran u koprodukciji Mađarske, Rumunjske i Hrvatske, Restarta.

Film je proglašen najboljim mađarskim filmom festivala jer se "bavi temom koja je osjetljiva na više razina, čija je glavna junakinja hrabra i koja se drži svojih snova", prema obrazloženju žirija.

Međunarodni festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima 'Verzio' u Budimpešti se održava se od 22. do 29. studenog. Riječ je o festivalu koji je dio udruge festivala Doc Around Europe.