najbolji redatelj

Pero Kvesić za film o ljepoti života nagrađen u Poljskoj

05.06.2017 u 15:06

Bionic
Reading

Za dokumentarac 'Dum spiro spero' Pero Kvesić osvojio je nagradu za režiju na Filmskom festivalu u Krakowu, a žiri je ocijenio da je autor ovim svojim prvim filmom 'pokazao ljepotu života i ljubavi'

Književnik i novinar Pero Kvesić za svoj je dokumentarac 'Dum spiro spero' nagrađen Zlatnim rogom za najboljeg redatelja na međunarodnom Filmskom festivalu u Krakowu. Nagrada u vrijednosti od 7000 eura pripala mu je jer je, kako je pojasnio žiri, 'pokazao ljepotu života i ljubavi te kako pronaći snagu da se s vlastitom smrtnošću nosimo na šaljiv i dostojanstven način'.

Kako otkriva na početku filma, Kvesić je počeo pušiti na pragu tridesete, a danas mu je funkcionalno tek 20 posto pluća. 'Dum spiro spero', odnosno latinska uzrečica 'dok dišem, nadam se', bavi se s jedne strane gubljenjem snage, činjenicom da umiremo od trenutka rođenja, a s druge snagom da se s tim gubitkom nosimo na najbolji način, pokušajem da se živi do posljednjeg daha.

Osim što ga je režirao i napisao scenarij za njega, Kvesić je za ovaj svoj prvi film snimio većinu materijala. Nagrada u Krakowu tek mu je jedna u nizu. Prošle godine proglašen je najboljim i na Liburnia film festivalu i talijanskom Festival dei Popoli, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand prix. Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Nagradu Vedran Šamanović.

Filmski festival u Krakowu jedna je od najstarijih europskih priredbi posvećenih dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu. Ove je godine održan od 28. svibnja do 4. lipnja, a žiri koji je Kvesiću dodijelio Zlatni rog činili su redatelj Paweł Lozinski, producentica i filozofkinja Cintia Gil, redatelj Miroslav Janek, producent Marek Rozenbaum i filmska kritičarka Julia Teihmann.