DANI HRVATSKOG FILMA

Grand prix festivala Peri Kvesiću za 'Dum spiro spero'

25.04.2016 u 01:06

Bionic
Reading

Grand prix jubilarnog izdanja Dana hrvatskog filma (DHF) osvojio je film 'Dum spiro spero' Pere Kvesića za 'uspješno i dirljivo povezivanje medija književnosti i filma pričom i prizorima kojima autor ogoljuje i postvaruje svoje sjetne, duhovite, autodestruktivne i kreativne misli te pokazuje kako blizina smrti dokida sve tabue'

Spisateljska vještina i filmsko osjetilo omogućuju cjelovito djelo razotkrivanja intimne povijesti i sadašnjosti podjednako kroz pripovijedanje i komplementarnu vizualnu simboli", obrazložio je Veliki žiri, u kojemu su bili Hana Jušić, Silvestar Mileta i Luna Zimić Mijović.

Nagradu za glumu žiri je dodijelio Vinku Kraljeviću za ulogu u filmu "Priče iz bijele sobe". "Pogled i patina lika Vinka Kraljevića utjelovljenje su brojnih muškaraca i žena, svih koji nesretni i neshvaćeni zbog suvremenog ubrzanog života sami i usamljeni kao pretis lonac ključaju godinama", ističe se u obrazloženju.

Nagrada za najbolju montažu pripala je Sunčici Ani Veldić za dokumentarac "Festivalski turizam", čiji "unutarnji ritam pri pomnom gledanju otkriva obzirno tkanje lutajućih filmskih impresija".

Nagrada za najbolju kameru dodijeljena je Ivanu Slipčeviću za "Kino otok", jer "u ruiniranim i prenamijenjenim, a u potpunosti zatečenim prostorima nekadašnjih kina pronalazi kompozicije intrigantne geometrije kojima pridaje apstraktnu kvalitetu te se čini kao da ih je samo vrijeme pripremilo za njegovu kameru".

Nagrada za najbolje oblikovanje zvuka pripala je Tomislavu Babiću koji je istu nagradu dobio i prošle godine - ove godine pripala mu je za film "Kraj " Tomislava Šobana.

U kategoriji za najbolju manjinsku koprodukciju nagradu je dobila Vanja Andrijević iz Bonobostudija za animirani film "Travelling Country" (Putujuća zemlja).

Članovi velikog žirija dodijelili su i posebna priznanja - Hana Jušić nagradila je opservacijski dokumentarac "Ana trg" Jelene Novaković, Luna Zimić Mijović "Petrovu šumu" Martine Meštrović, a Silvestar Mileta "Kraj " Tomislava Šobana.

Žiri Društva hrvatskih filmskih redatelja (Jure Pavlović, Sonja Tarokić i Saša Ban) dodijelio je Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja Katerini Dudi za film "Rezidba" u kojem "nepretenciozno prikazuje radost bavljenja filmom emotivno povezujući različite generacije".

Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara ove se godine dodjeljuju prema novom pravilniku, odnosno za cjelokupnu godišnju produkciju prikazanu između dvaju festivala.

Oktavijan za kratkometražni igrani film dodijeljen je filmu "Igra malog tigra" Jasne Nanut, za animirani film "Gradu duhova" Marka Dješke, a za dokumentarni filmu "Iza lica zrcala" Katarine Zrinke Matijević.

Kritičari su u kategoriji eksperimentalnog filma najboljim proglasili film "Dota" Petre Zlonoge, a namjenskoga špicu serije "Patrola na cesti" skupine autora i dizajnera Andreje Sužnjević, Marka Šesnića i Gorana Turkovića.

Isto je društvo dodijelilo i Nagrade Vladimir Vuković za filmske kritičare, najboljim mladim kritičarem proglašena je Lucija Klarić, a najboljim kritičarem u 2015. Mario Kozina.

Vijeće za etiku i ljudska prava, u kojemu su bili Lora Vidović, Ankica Čakardić i Gordan Bosanac, dodijelilo je svoju nagradu filmu "Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile" Marice Lalić i Ivana Lasića iz Udruge Skribonauti.

"Rodna, odnosno feministička dimenzija filma snažno je izražena i veoma je zanimljivo i pažljivo uvedena kroz scenarij. Film govori i o važnosti solidarnosti, o pitanju koje je u silnom deficitu u konstelaciji društveno-političke suvremenosti ne samo Hrvatske nego i svijeta", ocijenio je žiri. "Film je prilog diskusijama o stanju hrvatskog radništva, o socijalnim i radničkim pravima iz feminističkog ključa", dodao je.

Žiri Glasa koncila dodijelio je Zlatnu uljanicu filmu "Munja" Radislava Jovanova Gonza. "Munju odlikuje poruka o važnosti ljudskosti, međuljudskih odnosa i nesebičnom darivanju na koje nas potiče evanđeosko naučavanje", ističe se u obrazloženju.

Nagrada za najbolji pitching, o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Roshanak Behesht Nedjad i Martina Petrović, dodijeljena je projektu "Humurva" autora Ante Marina.

U protekla četiri dana u konkurenciji festivala prikazano je 87 igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i namjenskih filmova, odabranih između njih 256 prijavljenih na natječaj.

Na 25. Danima hrvatskog filma, koji završavaju večeras dodjelom nagrada, u svim je programima prikazano ukupno 150 filmova. Nagrađeni radovi prikazat će se nakon dodjele nagrade.