NAKON NATAŠE RAJKOVIĆ

Padaju prve žrtve smjene u SC-u: Ganz novi festival održava se posljednji put

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2018 10:48
  • Objavljeno 12.09.2018 u 10:48
U programu je i predstava 'Goodbye' Michikazua Matsunea 'Goodbye' temeljena na oproštajnim pismima raznih ljudi

U programu je i predstava 'Goodbye' Michikazua Matsunea 'Goodbye' temeljena na oproštajnim pismima raznih ljudi

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maximilian Pramatarov

Međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival održat će se od 20. do 23. rujna u Studentskom centru u Zagrebu, a umjetnička voditeljica Silvija Stipanov objasnila je da je to ujedno i posljednje njegovo izdanje, budući da je Sanacijska uprava SC-a krajem srpnja smijenila Natašu Rajković, voditeljicu Kulture SC-a i autoricu programske koncepcije 'Kultura promjene', u sklopu koje je Ganz, kao i drugi brojni projekti, nastao i prema kojoj je osmišljen i realiziran

Kako u priopćenju ističe umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov, Ganz novi dva je puta nominiran kao jedan od pet najboljih hrvatskih kazališnih festivala (Nominacije za Teatar.hr Nagradu publike 2013. i 2015.), a ove se godine održava osmi i ujedno posljednji put. Posljedica je to odluke Sanacijske uprave SC-a o smjeni Nataše Rajković, voditeljice Kulture SC-a i autorice programske koncepcije 'Kultura promjene',u sklopu koje je Ganz nastao i prema kojoj je osmišljen i realiziran, objašnjava Stipanov.

Posljednje Ganz novo izdanje udružilo je umjetničke snage s Dance_Inn Autumn festivalom koji se fokusira na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art, a spaja se i s proslavom 10. rođendana umjetničke organizacije Kik Melone, stoji u najavi.

Festival će predstaviti umjetnike iz Austrije, Hrvatske, Islanda, Japana, Kanade, Njemačke, Slovenije, Španjolske i Švicarske, a otvorit će ga u četvrtak 20. rujna program 'Emotivno mapiranje &TD-a' u kojem će šestero autor/ica mlađe generacije koji su u Zagreb došli zbog studija, a koji su dio svojega obrazovanja proveli na stolicama &TD-a, predstaviti šest site specific priča, odnosno književnih instalacija.

  • +4
  • +1

Ganz novi festival

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Raphael Hadad

Mini pop up festival Dance_Inn Autumn 2018. predstavit će se s predstavom 'Turning solo', u kojemu koreografkinja Isabelle Schad portretira izvođače kanalizirajući njihove osobne ritmove i energije u fiksirane koreografije, u ovom slučaju donoseći koreografirani portret plesačice Naïme Ferré.

Na festivalu će se predstaviti i islandska umjetnica Ásrún Magnúsdóttir s izvedbom 'Listening party', koja se bavi slušanjem glazbe i slušanjem tinejdžera, a nastaje u suradnji s 30-ak zagrebačkih tinejdžera. Gostuje i nagrađivana 'Things Easily Forgotten', intimna predstava španjolskog umjetnika Xaviera Bobesa za samo pet članova publike. Predstava Michikazua Matsunea 'Goodbye' kombinira čitanje i ples, a temelji se na oproštajnim pismima raznih ljudi u priči o intimnim odnosima, ljubavi i zavrzlamama.

Ganzova programska linija najboljih repriznih programa 'Staro dobro je uvijek ganz novo!' ponovno će predstaviti nagrađivani komad 'Your Majesties' Marte Navaridas i Alexa Deutingera. Svestrani švicarski umjetnik Daniel Hellmann dolazi na Ganz s predstavom 'Traumboy' koja preispituje dvostruka mjerila hiperseksualiziranoga kapitalističkoga društva.

Kazališni redatelj i dramaturg Saša Božić na festivalu će predstaviti svoj novi rad u nastajanju 'Bolji život', 'distopiju zajedništv'  koja će svoju premijeru imati u listopadu u Teatru &TD.

Otvorene su prijave za Ganzov edukativni projekt – radionicu kanadsko-islandske umjetnice Angele Rawlings 'Aktiviranje geopoetičnog', najavljenu kao petodnevno istraživanje geopoetike kao sjecišta skladanja, zvukovne poezije, akustične ekologije, glasovne/zvukovne improvizacije i razgovora s određenim mjestima.

Na trećem izdanju Kulturpunktove 'Kviz-o-rame' promišljat će se o medijskoj pismenosti i nezavisnoj kulturi u turbulentnim vremenima, a u povodu 10. godišnjice rada, umjetnički kolektiv Kik Melone poziva na dvodnevnu izvedbenu konferenciju na temu umjetničkoga rada, zajedništva i kreativnoga preživljavanja, koju organizira grupa autora/ica: Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia, Silvia Marchig, Josip Maršić, pavleheidler, Iva Nerina Sibila i Jasen Vodenica.

Festival je dio projekta apap-Performing Europe 2020, koji se sufinancira sredstvima programa Europske Unije Kreativna Europa. Realizira se uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Dance on Tour Austria (projekt Tanzquartier Wien-a u suradnji s Austrijskim saveznim ministarstvom za Europu, integraciju i vanjske poslove), Swiss Art Council - Pro Helvetia, a u suradnji s Dance_Inn Autumn 2018., festivalom kazališne skupine de facto, umjetničkom organizacijom Kik Melone, Kulturpunktom i Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!