HNK zagreb

[FOTO] Predstava o seksualnom radu otvorila 20. Queer Zagreb, evo kako je to izgledalo

25.05.2022 u 10:19

Bionic
Reading

Zagrebački HNK sinoć je bio dupkom pun. Povod: 20. godina Queer festivala koji je zauvijek promijenio naše kulturne navike i percepciju LGBTIQ+ zajednice i jedna do sad neviđena kazališna predstava

Podršku 20. Queer festivalu dali su i mnogi poznati: Severina, Mirjana Rakić, Jelena Veljača, Ljupka Gojić Mikić, aktivisti i političari. Predstava, kao i tulum poslije nje, oduševili su publiku, a seksualni radnici iz Argentine pokazali su se kao sjajni glumci te su s pozornice najvećeg nacionalnog teatra bili ispraćeni uz višeminutne ovacije.

Predstava "Yira, yira" je, podsjećamo, nastala u suradnji autora Brune Isakovića i Nataše Rajković s izvođačicama/ima, seksualnim radnicama/ima i queer aktivistkinjama/ima iz Argentine: Juanom Ejemplom, Leandrom, Pichónom Reynaom i Sofíjom Tramazaygues.

S protagonistima predstave nedavno smo opširno porazgovarali, a taj je intervju dostupan na ovoj poveznici.

Njihove osobne priče, koje dijele s publikom sa pozornice, otkrivaju nam mnoge skrivene aspekte prostitucije, a seksualni rad pritom se pokazuje u previranju između osobnih odluka i životnih okolnosti. Govoreći o prostituciji, u društvu koje žudnju i seksualni užitak odvaja od rada i posla, predstava propituje koliko smo danas daleko odmakli od erosa i tijela uopće. U isto vrijeme otvara pitanje radnih uvjeta općenito, ekonomije i zahtjeva tržišta, margina i središta moći, želja i strahova, snova i realnosti...

"Društvo iskorištava seksualni rad i uživa u njemu onoliko koliko ga moralizira i prezire", pouka je, otprilike, ove dojmljive predstave u kojoj glavne uloge igraju seksualni radnici iz Argentine, odnosno njihove osobne priče.

  • +70
'Yira, Yira' u zagrebačkom HNK Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Queer Zagreb

Uoči predstave je Zvonimir Dobrović, direktor Queer festivala, nadahnutim govorom otvorio događanje:

"E pa da vam kažem što je queer. Queer je nešto drugačije, pomaknuto, izmaknuto, izvan norme – i naravno, najdoslovnijeg prijevoda: homoseksualno. A sve što je homoseksualno je pratilo sveto trojstvo perspektiva – gledalo se na homoseksualnost kroz prizmu medicine, legislative i religije – bolest, zločin i grijeh. Tu perspektivu je bilo potrebno mijenjati. To je bio i ostao velik dio queer aktivizma."

Govoreći o svom aktivizmu, ovaj istaknuti producent je dodao: "Meni je najdraže od svega znati da queerovci bilo koje vrste na abecedi identiteta koji danas imaju 20 ili 30 godina ne znaju za Zagreb bez queera, za onaj Zagreb kad nije bilo tako jednostavno pogledati queer film, predstavu, izložbu, naletjeti samo tako u knjižnici na knjigu ili jednostavno nekoga upoznati i shvatiti da nisi sam, da nisi jedini ili jedina. To se sve promijenilo s Queer Zagrebom. A najbolja strana Queer Zagreba je da nikad nismo imali nikakvu poziciju, a kad nemaš poziciju možeš sve – jer nemaš ništa za izgubiti. I takva je ova naša organizacija Domino koja radi Queer Zagreb – jedna mala i žilava organizacija."

20. Queer festival večeras nastavlja svoj program, od 19h su u Etnografskom muzeju s ansamblom Lado, a tu je i niz drugih događanja. Čitav program 20. Queer Zagreba dostupan je na ovoj poveznici.