TRAJNI SPOMENIK

Otvara se istarski kažun u Velikoj Britaniji

04.07.2013 u 12:36

Bionic
Reading

U najstarijem britanskom Nacionalnom parku Peak District 5. srpnja u 13 sati održat će se svečano predstavljanje istarskog kažuna koji je u okviru festivala Welcome Croatia izgrađen kao trajni spomenik ulasku Hrvatske u Europsku uniju te prigodni dar Hrvatske Ujedinjenom Kraljevstvu

Svečanom predstavljanju kažuna prisustvovat će Sanja Šaban, pomoćnica ministrice kulture RH, Ivan Grdešić, veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, i Tony Favell, ravnatelj Nacionalnog parka Peak District.

Istarski kažun izgrađen za ovu priliku nalazi se na Tissington Trailu, jednom od najpopularnijih putova za hodanje, biciklizam i jahanje u dijelu nacionalnog parka Parsley Hay.

Kažun će se u budućnosti koristiti kao neformalno sklonište posjetitelja parka, kao i u edukacijske svrhe.

U izgradnji koja je započela 6. lipnja, a završena 20. lipnja ove godine, sudjelovalo je pet istarskih suhozidara: Danijel Matika, Valter Medančić, Milan Milotić, Branko Orbanić i Milan Orbanić.

Konačna građevina ima promjer od 4,7 metara, a visoka je pet metara te izgrađena materijalima iz obližnjih kamenoloma Once-a-Week i Wellfield.

Kažun je dio duge tradicije gradnje suhozidnih skrovišta koja imaju različite nazive u različitim dijelovima Hrvatske, a slična skloništa za životinje i ljude koji borave na otvorenome radeći na poljima, u vinogradima i maslinicima mogu se naći diljem Europe.

Ta vernakularna suhozidna građevina simbolizira zajedničko nasljeđe europskih naroda u trenutku pristupanja 28. zemlje Europske unije, kao i trajnu poveznicu između Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Projekt 'Istarski kažun' nastoji istražiti i očuvati suhozidnu graditeljsku baštinu za koju interes raste i u Velikoj Britaniji.

Inicijator projekta Nenad Bićanić te arhitekt i obnovitelj kažuna Branko Orbanić odabrali su Nacionalni park Peak District zbog tamošnje duge i bogate tradicije gradnje suhozida.