MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA

Otkrijte Shakespearea u Mimari svojim pametnim telefonom

20.04.2016 u 13:55

Bionic
Reading

Usporedo s trajanjem internacionalne manifestacije Shakespeare Lives, posvećene 400. obljetnici smrti Williama Shakespearea, a koju je pokrenuo British Council, 21. travnja u Muzeju Mimara počinje šestomjesečni multimedijalni projekt 'Tragajući za Shakespeareom u Mimari'

Želja autorskog tima projekta je potaknuti publiku na promišljanje o uvijek živim temama Shakespeareovih drama kao što su ljubav i strast, moć i častohleplje, identitet i jednakost, obitelj i odnosi, pravda i sudbina, a cilj je putem suvremene digitalne tehnologije i edukativnih programa privući publiku, ponajviše mlade, školarce, gimnazijalce i studente, u posjet muzeju i izložbi.

Viša kustosica Leila Mehulić osmislila je izložbeni koncept koji čini izbor predmeta iz stalnog postava Muzeja koji putem multimedijalnog Smart Guide vodiča na hrvatskom i engleskom jeziku, koristeći pametne telefone i tablete, potiče posjetitelja na potragu i otkrivanje Shakespearea u Mimari. Ostatak ekipe projekta, koji potpisuje kustosica Muzeja Mimara Leila Mehulić, čine Nika Pavlinek i Aleksandar Kovač, autori vizualnog identiteta.

Iz bogatog i raznolikog muzejskog postava odabrane su umjetnine koje s bardovim opusom povezuju niz tekstova i videoklipova.

Maksimirske lokacije poput Švicarske kuće, kapele Sv. Jurja i Vidikovca poslužile su kao scenografija za zagrebačku izvedbu odabranih Shakespeareovih tekstova koje čitaju glumci Nikša Marinović i Amanda Prenkaj.

Shakespeareove misli u dramskom izričaju mladih glumaca, povezane s muzejskim izlošcima, otvaraju čarobni prozor u virtualni svijet unutar Muzeja. Videozapisi redatelja i montažera Mire Manojlovića i snimateljice Eve Kraljević moći će se pogledati na smart uređajima preuzimanjem besplatne aplikacije koja oživljava muzejski prostor, čineći ga pozornicom, školom života i igrom.

'Cijeli je svijet pozornica, a svi su muškarci i žene puki glumci; imaju svoje izlaske i ulaske, i jedan čovjek u svom vijeku glumi mnoge uloge (...)'
William Shakespeare, Kako vam drago, 1603.


U sklopu projekta publika muzeja moći će prisustvovati nizu događanja među kojima vrijedi istaknuti projekcije filmskih uprizorenja Shakespeareovih drama glasovitih redatelja Petera Greenawaya, Dereka Jarmana i Basila Deardena. Izložbu će pratiti i edukativne radionice muzejske pedagoginje Danijele Šoštarić Brne.

U suradnji s Tekstilno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu osmišljen je likovno dizajnerski zadatak vezan uz temu projekta, koji će rezultirati modnom revijom najboljih studentskih radova ujesen u Muzeju.

Tijekom trajanja izložbe, sve do 31. prosinca ove godine, redovito će se održavati i edukativne likovne radionice.