LUCIJA ŠERBEDŽIJA

'Osam žena na istom mjestu niti jednom se nije posvađalo'

  • Autor: Sanja Fligić
  • Zadnja izmjena 07.05.2014 15:45
  • Objavljeno 07.05.2014 u 15:45
lucija šerbedžija

lucija šerbedžija

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Prvi put u karijeri glumica Lucija Šerbedžija našla se u glumačkoj ekipi s još sedam žena u predstavi 'Kako smo preživjele'

Predzadnja premijera ove sezone Zagrebačkog kazališta mladih predstava je 'Kako smo preživjele', inspirirana esejima Slavenke Drakulić i osobnim pričama osam glumica koje se prisjećaju vremena komunizma, razdoblja rata, tranzicije, pa sve do vremena 'bolje budućnosti' odnosno europeizacije

Zagrebačko kazalište mladih kao predzadnju premijeru u ovoj sezoni priredilo je predstavu 'Kako smo preživjele', koju redatelj Dino Mustapić naziva svojim autorskim rizikom.

Kao inspiracija za predstavu poslužili su eseji hrvatske književnice, publicistkinje i feministkinje Slavenke Drakulić iz knjiga : 'Kako smo preživjeli komunizam i čak se smijali', 'Balkan ekspres: Fragmenti druge strane rata', te 'Cafe Europa: život nakon komunizma', a zanimljivo je da za nju nije postojao dramaturški predložak, zbog čega je proces njena nastanka bio specifičan.

'U tim smo esejima prepoznali snažan scenski potencijal. Pokušali smo otvoriti neka pitanja koja su nas obilježila i za neke ljude predstavljaju traume', rekao je Mustapić.

Krenuvši od ideje da je sjećanje važna komponenta nas samih te da je način i odabir onoga čega se trebamo i moramo sjećati jedno od bitnih pitanja našega društva, želio je definirati što su nam komunizam, razdoblje rata, tranzicije i vrijeme europeizacije, odnosno ulaska Hrvatske u Europsku uniju ostavili u nasljeđe.

Predstava je poredana u četiri slike, odnosno epohe o kojima u ispovjednom tonu na sceni govore glumice Katarina Bistrović-Darvaš, Nataša Dorčić, Jadranka Đokić, Doris Šarić-Kukuljica, Ksenija Marinković, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija i Nina Violić.

Rekonstrukcija vremena tako je postignuta kroz njihova vlastita sjećanja koja se dijelom razlikuju, a dijelom poklapaju, no razlikama unatoč uočljivo je postojanje kolektive memorije.

ZKM/ Mara Bratoš

ZKM/ Mara Bratoš

Izvor: Promo fotografije / Autor: ZKM/ Mara Bratoš


Iako su svoje osobne priče ostavile za daske i nisu otkrivale detalje, Lucija Šerbedžija i Ksenija Marinković govorile su o procesu nastajanja predstave.

'Dobili smo zadatak da se prisjetimo prošlih vremena. Bilo je to kao lagani psiho session', rekla je Marinković, šaljivo naglasivši da je najveći problem bio što su sve glumice često pričale u isto vrijeme.

'Prvi put radim sa tolikim brojem žena. Interesantno je da se osam žena na istom mjestu niti jednom nije posvađalo. Dogodila se samo jedna napeta situacija povezana s jednom kantom', rekla je Šerbedžija.

Tijekom rada na predstavi davani su im zadaci da napišu sastavke iz kojih su onda izvučeni temeljni motivi.

ZKM/ Mara Bratoš

ZKM/ Mara Bratoš

Izvor: Promo fotografije / Autor: ZKM/ Mara Bratoš

'Dobivale smo domaće zadaće. Ispisale smo tridesetak papira koji su onda britko izrezani u dramaturškoj obradi', otkrila je Šerbedžija.

Doris Šarić Kukuljica istakla je da je zanimljivo bilo uroniti u sebe i vratit se 40 godina unatrag.

'Fragmenti sjećanja ostaju u nama iz tko zna kojeg razloga. Povijest definitivno nije učiteljica jer bi danas sve izgledalo drugačije. Jedino što je izvjesno je zaborav', izjavila je.

Dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština, scenograf je Dragutin Broz, skladatelj Mate Matišić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a tona Tomica Kraljić. Kostimografkinja je Doris Kristić, a scenski pokret oblikovala je Irma Omerzo

Premijera predstave na rasporedu je 8. svibnja s početkom u 20 sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!