U DRUŠTVU NOBELOVKE

Olja Savičević u časopisu Neue Rundschau

03.07.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Poezija Olje Savičević Ivančević u prijevodu Blažene Radas objavljena je u njemačkom kulturnom časopisu Neue Rundschau, jednom od najutjecajnijih publikacija ove vrste u Europi

Nakladnička kuća S. Fischer Verlag još je 1890. pokrenula literarni časopis Die Neue Rundschau, koji izlazi i danas, a jedino što je izgubio jest određeni član 'die' te se u međuvremenu zove samo Neue Rundschau. Riječ je o jednoj od najdugovječnijih, najvažnijih i najutjecajnijih literarnih publikacija u Europi, koja je u svojoj 120-godišnjoj tradiciji doživjela razne mijene, ali uvijek ostala relevantna i zanimljiva.

U novom broju Neue Rundschau objavljen je i veliki temat pod naslovom 'Što se hitno mora činiti' (u njemačkom originalu: Was dringend getan werden muss), u kojemu se nalaze tekstovi dvadesetak autora i autorica, među njima i nobelovke Elfriede Jelinek, ali i pjesme hrvatske književnice Olje Savičević Ivančević, iz njezine hvaljenje zbirke 'Mamasafari (i ostale stvari)'. Za prijevod pjesama na njemački odgovorna je Blažena Radas.

Olja Savičević Ivančević, čiji je romaneskni prvijenac 'Adio kauboju' dobio nagradu tportala za roman godine, napisala je i priču 'Moglo bi se reći da je ovo priča' koju je Igor Mirković adaptirao i snimio u kratki film 'Balavica', nedavno osvojivši nagradu za najbolji domaći film na festivalu u Taboru.